Upptrappat våld mot sociala rörelser i militärkuppens Bolivia

I Bolivia möter kuppregimen alla protester med militärt våld. Läget blir allt värre. Foto: Página Siete

Bolivia under en fascistisk diktatur

Allt fler oroande tecken kommer från Bolivia. Den 22 januari löper den nuvarande presidentperioden, liksom parlamentsledamöternas, mandat ut. Den självutnämnda senatorn Añez har deklarerat att hon tänker fortsätta som president till valet i maj. Detta godkänns inte av de sociala rörelserna. Añez egenmäktiga förlängning bryter mot landets grundlag. När ett avtal nyligen ingicks med de sociala rörelserna lovade Añezklicken att sluta med mördandet och förföljelsen av politiska och fackliga rörelser. Men det som hänt är raka motsatsen: förtrycket och förföljelsen ökar. Antalet försvunna blir allt fler.

Kuppregimens stormtrupper agerar med dödliga attacker, mordbränder och kidnappningar i god fascistisk stil och med total straffrihet. Med stor sannolikhet kommer våldet att öka fram till 22 januari.

Länkat nedan är den argentinska människorättsdelegationens slutrapport över brott mot mänskliga rättigheter som begåtts i Bolivia fram till sista veckan i november 2019. Det är en snabböversättning som belastas av vissa språkliga fel. Hoppas ni har överseende med detta.

SLUTRAPPORT OM LÄGET I BOLIVIAS PLURINATIONELLA STAT 30122019 (1)