Blockaden drabbar ALLA kubaner. Den är lika dödlig som bomber.

Foto: Juvenal Balán, Granma.

Blockad och sanktioner kan vara lika dödlig som bomber. USA:s blockad och sanktioner slår mot ALLA kubaner. Det är det som är det uttalade syftet: ”att framkalla svält och desperation.” 

Denna helgen hålls manifestationer på massvis med platser för att protestera mot USA:s blockad mot Kuba. Ett brott mot internationell rätt som varat i över 60 år. De senaste 30 har FN:s Generalförsamling varje år fördömt blockaden. Och det med betydligt större röstövervikt än vad det fördömer Rysslands invasion av Ukraina. (I det senare fallet röstade 141 mot Ryssland medan 52 röstade för, lade ner sin röst eller var frånvarande. När det gäller blockaden är det ca 185 länder som röstar mot denna,  enbart USA och Israel för, senaste året också Ukraina).

Medan den ena omröstningen tilldrar sig stor mediauppmärksamhet förbigås den andra med tystnad. 

Medan i det ena fallet krav ställs på uteslutning ur Säkerhetsrådet av den nation som bryter mot omröstningen så ställs inga sådana krav i det andra fallet. 

USA tillåter ingen stat eller företag att ha normala handelsförbindelser med Kuba

USA, den viktigaste importören av varor från Latinamerika, tillåter ingen stat att ha normala handelsförbindelser med Kuba. Det säger experten Ange Rafael Tortolero Leal, professor och forskare vid universitetet Universidad Nacional Experimental de los Llanos Centrales (UNERG) i Venezuela.

Han kommenterar de hot och hinder som möter utländska investerare på grund av USA:s 60-åriga blockad mot ön.

”USA tillåter inte Kuba fri och störningsfri handel som vilket land som helst i världen och dess företagare skulle kunna ha. Det eftersom var och en som har utbyte med Kuba sanktioneras och hindras av USA, som är den huvudsaklige köparen från den amerikanska kontinenten”, sa experten i en intervju med HispanTV.

Forskaren understryker att Kuba har stått ut med mer än sex årtionden av en ”finansiell blockad, av rån och plundring från USA. Alla dollar beslagtas av USA:s skattemyndigheter vilket försvårar Kubas ekonomiska utveckling och syftar få till stånd en nationell resning mot landets myndigheter.

3 februari 1962 skrev USA:s dåvarande president John Kennedy på den exekutiva ordern 3447 som gjorde blockaden lagfäst som ett verktyg mot Kuba. En belägring, som enligt de kubanska myndigheterna orsakat ekonomiska förluster på mer än 144 miljarder dollar.

Cubainformacion 220222 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Quien comercie con Cuba será sancionado por EEUU

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72