Blockaden slår stenhårt mot Kuba

Bättre utan blockad
"Bättre utan blockad"

Över 850 åtgärder för att hindra Kubas transaktioner med utländska banker har registrerats under de senaste tre åren

Enbart för Kubas utrikeshandel innebär det förluster som överstiger 923 miljoner dollar  under denna tid.

Över 850 åtgärder för att förhindra kubanska transaktioner med utländska banker har registrerats under de senaste tre åren, vilket visar på den finansiella förföljelsen och den extraterritoriella tillämpningen av USAs blockad.

Enligt en publicering på Twitter av Kubas utrikesministerium överstiger blockadens effekter på den kubanska utrikeshandeln 923 miljoner dollar, och förföljelsen av finansiella transaktioner mot banker som bedriver verksamhet med ön har i hög grad påverkat landets handel med andra länder.

Kuba sattes i januari 2021 upp på den lista över statliga sponsorer av terrorism som ensidigt utfärdats av USAs utrikesdepartement, vilket förstärkt blockadens konsekvenser genom att öka landets svårigheter att delta i internationell handel, genomföra finansiella transaktioner och förvärva grundläggande insatsvaror.

Som ett resultat av denna åtgärd har under perioden många banker avbrutit sina transaktioner med Kuba, inklusive överföringar för inköp av livsmedel, mediciner och varor till befolkningen, allt mitt i den kamp som landet förde mot covid-19-pandemin.

I tidigare uttalanden till Prensa Latina sade chefen för internationella relationer och protokoll vid Kubas centralbank, Juan Jorge Galego, att under den perioden (2019-2020 och 2021) hindrade denna fientliga politik förhandlingar och utbyte med banker och företag i alla regioner, vilket ökade transaktionskostnaderna.

Galego påpekade att en annan aspekt av den ekonomiska belägringen av ön är restriktionerna på användningen av US-dollarn i kommersiella och finansiella transaktioner, inklusive att kubanska medborgare som bor utomlands inte kan öppna ett bankkonto i det land där de befinner sig.

I detta fall har Kuba sedan juni 2021 varit tvunget att tillfälligt förbjuda kontantinsättningar av denna valuta i sina bank- och finansinstitut, som svar på blockadens hinder för dess export.

Granma 230217 /cv

Más de 850 acciones para impedir las operaciones de Cuba …