Blockaden viktigare än att rädda liv?

Internationellt höjs alltfler röster för att lyfta blockaden. USA skärper den.

Blockaden viktigare än att rädda liv?

”Jag hoppas att USA:s intressen och blockaden av Kuba inte går före räddande av liv.”

Det tyska företaget Profümed Deutschland planerar att köpa den kubanska medicinen Interferon alfa-2b. Sputnik samtalade med företagets chef, Georg Scheffer, om samarbetet mellan de båda länderna under pandemin.

Scheffer förklarade att hans firma – som tillverkar medicinskt material baserat på cellulosa – har samarbetat med Kuba under drygt tre år. Efter att pandemin Covid-19 började insåg Scheffer att ”något måste göras för att rädda liv”, och det var i den vevan han fick kännedom om medicinen.

”Vi inser att utveckling och tillverkning av andra mediciner eller vaccin inte är möjligt på kort sikt”, säger Scheffer och tillägger att hans företag söker tillstånd att få importera den kubanska medicinen. ”Vi vill inte att Tyskland upprepar det som hände i Italien. Utvecklingen där visar att vi har rätt. Nu arbetar experter från Kuba och Kina där.”

Scheffer säger att hans företag behöver stöd från företag som har tillstånd att importera Interferon alfa-2b, då det inom EU hittills bara är i Spanien som medicinen är godkänd. Han framhåller att Kuba alltid ”har haft något att visa upp” när det gäller medicinska undersökningar och att landet exporterade mediciner till Östtyskland.

De kubanska farmaceutiska företagen BioCubaFarma och Labiofam, som samarbetar med Scheffers företag och med representanter för tyska Handelskammaren Lehr och Neubert, är beredda att ge stöd till Profümed Deutschland. Kuba är också reda att skicka läkare till Tyskland och ge tillstånd till tillverkning av medicinen i landet.

Men har svårigheterna att importera medicinen till Tyskland att göra med USA:s politiska sanktioner? Scheffer framför förhoppningen att ”USA:s politiska intressen och den ekonomiska blockaden av Kuba inte ska gå före önskan att rädda människoliv.”

Företagaren tror inte att de stora medicinföretagen i Tyskland kommer att ha något vaccin före slutet på året. Han antar att ”personerna som tar besluten inte är tillräckligt informerade om den kubanska medicinen” men att ”situationen håller på att förändras”.

Scheffer framhåller att Kuba kan exportera Interferon alfa-2b utan att den egna befolkningen skulle drabbas. ”Dessutom har vi möjlighet att tillverka medicinen i Tyskland. Vi har också kompetenta forskare och läkare som utan tvekan skulle ge oss sitt stöd.”

Sputnik New 200418

”Espero que los intereses de EEUU y el bloqueo a Cuba no prevalezcan sobre la salvación de vidas”

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0