Blockadens effekter – Kubas vice utrikesminister Carlos Fernandez de Cossio

Carlos Fernandez de Cossio. Foto: MINREX

USA:s blockad slår stenhårt mot Kuba. Landet befinner sig i djup ekonomisk kris. Vissa försöker negligera, eller förminska, effekterna av blockaden och skyller svårigheterna på Kubas regering. Om krisen som råder i Kuba beror på regeringens eget agerande, lyft då blockaden så får den visa sin påstådda inkompetens!

Blockadens effekter – Kubas vice utrikesminister Carlos Fernandez de Cossio:

”Låt mig ge dig ett enda exempel. Inom drygt 30 dagar efter att USA satte upp Kuba på listan över länder som sponsrar terrorism så sade fler än 30 institutioner utanför USA upp sina kommersiella förbindelser med Kuba. Det gjorde det i rädsla för sanktioner från USA. Det har alltså stor betydelse om ett land hamnar på listan, som bygger på rent nonsens. Den är baserad på ett påhitt av Trumpadministrationen i slutet på hans ämbetsperiod.

Verkningarna av de ekonomiska åtgärderna är enorma. De kostar Kuba årligen över 5 000 miljoner dollar, ca 14 miljoner dollar om dagen. Tänk dig själv påverkan på ett land av Kubas storlek. Och det värsta är att sanktionerna skärptes under pandemin. USA-regeringen kom fram till att Covid var en allierad i försöken att straffa Kuba. Och det år precis vad de gjorde. De satte in en extrem press på Kuba vilket gjorde det svårt för oss att hantera pandemin, att hantera våra ekonomiska behov och att hantera den internationella ekonomiska krisen som orsakades av pandemin. Det är vad som kännetecknar Kubas ekonomiska situation under de två senaste åren.”

Democracy now 220426

Cuban Deputy Foreign Minister on Immigration, U.S. Blockade & Why Cuba Hasn’t Denounced Russia

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72