Bolivia bjuder in till omräkning av valet. OAS är med, men oppositionen vägrar

Foto: Christian Jiménez (CC BY 2.0)

Bolivias regering uppger att FN, OAS, Mexiko, Peru och Paraguay kommer att gå igenom och göra en revision av förra helgens val. Men den förlorande kandidaten, högerns Mesa, vägrar att godkänna omräkningen. Det är inte lätt när man vet att man har fel. Högern försöker istället att få till en statskupp. Några bevis för valfusk har inte presenterats. Ändå är de svenska liberalerna ute och vill bryta Sveriges bistånd till Bolivia. 

Bolivias vicepresident Garcia Linera sade att bästa sättet att undanröja alla tvivel om valet är att genomföra en internationell revision. Också den förlorande kandidaten Carlos Mesa bjöds in. Denne har inte erkänt resultaten utan uppmanar till ”permanenta protester”.

Linares sa att ”Carlos Mesa har gjort en våldsam, fruktansvärd och oriktig ansträngning för att neka till segern” när han inte erkänner resultatet som gav Evo Morales 47,08 procent av rösterna. ”Det är därför vi uppmanar Carlos Mesa, den förlorande kandidaten, att vara med på revisionen som ska utföras av OAS”, sade Linera.

I valet den 20 oktober fick kandidaten för Medborgargruppen CC 36,51 procent. Evo Morales för MAS behöver inte gå till en andra valomgång då skillnaden mot Mesa är mer än 10 procent.

Eftersom det inte blir en andra omgång, som Mesa önskar, säger denne att det var fusk. Mesa anklagar valmyndigheten TSE för att vara opålitlig som informationskälla. Speciellt som de sändningen av de preliminära resultaten stoppades när 83,7 procent av rösterna räknats.

Vid ett extrainsatt möte i OAS förra veckan förklarade Bolivias utrikesminister att resultaten från den preliminära röstningen inte är bindande, då de är av teknisk natur. Att sändningen pausades på beslut av valmyndigheten när drygt 80 procent räknats berodde på att de återstående rösterna var landsbygdsröster, där siffrorna inte kan extrapoleras.

Nu visar det sig att den förlorande kandidaten Carlos Mesa förkastar den omräkning som görs av FN och OAS. ”Vi accepterar det inte” säger Mesa, trots att OAS är med. Han vill ha ett omval istället. Några bevis på valfusk har förstås inte presenterats. De har det inte lätt dessa ”demokrater”, som är det när det passar dem.

Telesur 191029, Sputnik 191030

Bolivia Gov’t Says Election Results To Be Audited by OAS, Mexico, Peru, Paraguay