Bolivia: Fascistisk terror är högerns alternativ till val

Fascister i Bolivia angriper partilokaler och personer som inte tycker som de själva.

Fascistisk terror i Bolivia är högerns alternativ till val

Nästa månad är det presidentval i Bolivia. Allt talar för att den sittande vänsterpresidenten Evo Morales väljs om. Något som USA och dess allierade inte accepterar. Ett upptrappat våld i landet och smutskastning mot Morales är att vänta.  

Igår torsdag slog den fascistiska gruppen la Unión Juvenil Cruceñista, i staden Santa Cruz sönder två partilokaler och kampanjhögkvarter för regeringspartiet MAS, som president Evo Morales är ordförande i. Partimedlemmar i MAS utsattes också för misshandel.

– De attackerar MAS för de inser att de inte kan möta oss i valurnorna, sa regeringspresidenten Carlos Romero till pressen.

Medlemmar av denna separatistiska fascistgrupp, med säte i oppositionens kontrollerade region Santa Cruz, har tidigare utmärkt sig för våldsamheter.

President Evo Morales, som har dragit stora delar av den extremt fattiga befolkningen ur misär, anses leda en av de mest framgångsrika ekonomierna i Latinamerika. Han är segertippad inför presidentvalet i Bolivia den 20 oktober.

Det var i Santa Cruz som USA-ambassadören Philip Goldberg år 2008 gjorde uttalanden mot regeringen Morales långt utanför vad den diplomatiska etiketten tillåter. När det visade sig att han politiskt och ekonomiskt stödde de separatistiska krafterna i Santa Cruz och det gasrika Tarija vid gränsen mot Paraguay, fick regeringen nog och kastade ut USA-ambassadören.

Några år senare blev det USAID:s tur efter att CIA:s civila ”biståndsorgan” också hade finansierat delar av oppositionen, som den gör i Nicaragua, Venezuela och Kuba.

Efter dessa händelser har den bolivianska ekonomin tagit glädjesprång i tillväxt.

Dick Emanelsson 190914, ABI 190912

Activistas y jóvenes de la Unión Juvenil cruceñista se enfrentan a la Policía a los pies del Cristo Redentor