Bolivia idag: Så ser den nakna fascismen ut

Kuppjuntan med Jeanine Añez

Bolivia: Den nakna fascismen

Bolivias kuppregering försöker inte ens dölja sin rasistiska och folkfientliga karaktär. Kuppregimen, under den självutnämnda president Jeanine Añez, tycks tävla med Pinochet i att sprida liknande terror som den chilenska militärjuntan gjorde under förra seklet.

Dussintals rapporter från människorättsorganisationer, aktivister från partiet MAS (Movimiento Al Socialismo), diplomatiska källor, grupper och enskilda; alla berättar de om terrorn som befolkningen drabbas av: massivt användande av tortyr, riktade mord vilket också innefattar att kasta ut levande människor från helikoptrar, dödshot, lynchningar genomförda av de ökända fascistiska ”civilkommittéerna”, försvinnanden och stenhård censur av medierna. Innefattande mordbrand mot radio- och TV-stationer.

Bolivianska läkare, särskilt de som utexaminerats från Latinamerikanska Medicinhögskolan i Havanna (ELAM) och som arbetat tillsammans med kubanska hälsovårdsarbetare, aktivister i MAS och kritiska journalister hör till de många som rapporterats döda eller saknade.

På sociala medier har vänner till ELAM-utexaminerade fördömt förföljelse och avskedanden som de blivit utsatta för, liksom hatkampanjer för att diskreditera dem.

Polisen har gett order om att de som skadats i regeringsfientliga demonstrationer ska nekas hjälp. Att inte följa denna order leder till hårda straff. Nyligen visades Mirtha Sanjinez, administratör vid ett av de större sjukhusen, upp vid en av polisens presskonferenser och anklagades för att vara ”samarbetsman med kriminella och terrorister”. Det för att hon, enligt säkerhetsstyrkorna, trotsat ordern och låtit ge behandling åt skadade.

Aktionerna för att hindra media kallas för ”en operation för att förstöra Evo Morales-diktaturens propagandaapparat”.

Telesur, Bolivia TV och RT:s spanskspråkiga sändningar har släckts ner. Journalister som samarbetat med dessa kanaler har arresterats. Al Jazeeras reporter Teresa Bo besprutades med tårgas från nära håll under en direktsändning.

På Mexikos ambassad finns Juan Ramon Quintana, tidigare minister och medhjälpare till president Morales. Añezregimen har utfärdat en arresteringsorder mot honom på anklagelser för terrorism och uppror.

Där befinner sig också tidigare försvarsminister Javier Zavaleta Lopez, riksåklagare Hector Arce, gruvminister Felix Cesar Navarro, kulturminister Wilma Alanoca och regeringsminister Hugo Moldiz. Dessutom förre guvernören i Oruro Victor Hugo Vásquez, vice ministern för landsbygdsutveckling Pedro Damian Dorado och chefen för IT-byrån Nicolas Laguna.

Av nio tidigare myndighetspersoner som garanterats asyl av Mexiko, har fyra arresteringsorder på sig. Fem har det inte, men trots det får de inte tillstånd att lämna Bolivia. Alla dessa ministrar från den förra, lagliga, regeringen anklagas av de nya myndigheterna för uppror.

Kuppregimen har utövat ett enormt tryck och trakasserat den mexikanska ambassaden. Än värre har pressen på de asylsökande och deras familjer varit.

Trots lidandena som bolivianerna utsätts för, så omorganiserar MAS för att vinna ännu en gång i de kommande valen.

La Lucha 200123

The naked fascism in Bolivia

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0