USA betalar för att stoppa kubanskt hälsobistånd

En kvinna i Brasilien håller skylten med texten: "Tack så mycket, kubanska läkare!"

USAID betalar regeringar för att avsluta kubansk läkarhjälp

Jo, det är faktiskt sant och visar med vilken omänsklig cynism administrationen i Washington agerar och hur människoliv inte har någon som helst betydelse för Trump&Co.

Sammanlagt har CIA:s civila ”biståndsorgan” USAID tre miljoner dollar till sitt förfogande för att övertyga regeringar att avveckla den kubanska hälsovårdsinsatsen.

Hur mycket USAID betalade fascistjuntan i Bolivia är oklart. Men utan tvekan är det en hel del som gått in i fickorna hos den korrumperade ekonomiska och militära maktelit som slog sönder demokratin den 10 november 2019 i statskuppen mot president Evo Morales.

Det är tre länder som avvecklat det kubanska samarbetet och som mottagit Judaspengarna: Brasilien, Ecuador och Bolivia, där juntan i dag också gjort klart att den ska bryta de diplomatiska förbindelserna med Kuba.

Historien har gått tillbaka till 8 oktober 1967 då militärregimen general Barrientos styrde Bolivia och där CIA hade fritt tillträde till bolivianskt territorium för att beordra mordet på den tillfångatagne och sårade Che Guevara. I dag är det USAID som sköter CIA:s basarbete.

Enligt Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez har nästan en halv miljon diagnosundersökningar (454.440) uteblivit sedan statskuppen den 10 november. Då lämnade de drygt 850 kubanerna, läkare, sjuksköterskor, oftalmologer, underhållstekniker som reparerar och renoverar de bolivianska sjukhusens maskinpark och instrument, det andinska landet.

Enligt Granma har tusen (1 000) gravida bolivianska kvinnor inte kunnat få specialassistens vid sin förlossning. Fem tusen (5 000) kirurgiska ingrepp och 2 700 oftalmologiska ingrepp (katarroperationer) har uteblivit.

I vems intresse har dessa tre högerextremistiska regimer agerat? Definitivt inte till gagn för sitt folk och de fattiga, som tidigare antingen avlidit, fått kroniska skador eller, som i fallet med oftalmologerna, blivit blinda för att de inte haft de ekonomiska medlen för att få en enkel starroperation som kostar flera tusen dollar.

Dick Emanuelsson 200124

En intensiv och orättfärdig kampanj mot Kubas hälsovårdsbistånd till världen karaktäriserar USA:s strategi sedan 2019. Underdåniga regeringar har fallit undan och lämnar sina befolkningar utan hälsovård för att följa direktiven från Vita Huset.

Ett exempel är de senaste uttalandena från den självutnämnda presidenten i Bolivia, Jeanine Añez, som den 22 januari åter upprepade sina slitna argument mot de kubanska hälsovårdsarbetarnas osjälviska uppdrag.

Som svar på anklagelserna gick Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez ut på Twitter och betecknade Añez´ uttalanden som vulgära lögner från en kuppmakare. Han uppmanade henne att förklara för sitt eget folk hur, efter att Kuba tagit hem sina medarbetare efter att de utsatts för övergrepp, närmare en halv miljon konsultationer uteblivit.

Rodriguez säger att under månaderna sedan kubanerna lämnat Bolivia, är det närmare 1 000 kvinnor som inte fått specialisthjälp vid förlossningar, 5 000 bolivianer som inte blivit opererade och 2 700 ögonoperationer som inte kunnat utföras. ”Det handlar inte om siffror, det handlar om människor”, skrev utrikesministern.

Avvecklingen av det kubanska hälsovårdssamarbetet har inneburit att USAID gått in och givit Bolivia 3 miljoner dollar som belöning för agerandet mot Kuba. [Bolivia har nu också brutit de diplomatiska relationerna med Kuba].

De kubanska hälsovårdsbrigaderna i Brasilien, Ecuador och Bolivia har avslutats som resultat av USA:s åtgärder. USA ifrågasätter professionaliteten hos de fler än 400 000 kubanska medarbetarna, som under 56 år har arbetat i 164 länder. Denna förtalskampanj mot Kuba förs från USA:s nationella säkerhetsråd under överinseende av kongressledamöter som tillhör den antikubanska maffian i Florida och funktionärer med högeråsikter i Utrikesdepartementet. De har fabricerat påståendet att det kubanska biståndet är ”en form av modernt slaveri” och ”människohandel”. De vill dölja det humanistiska uppdraget som medfört att barna- och mödradödligheten minskat, liksom att epidemier och infektioner botats.

De erkänner inte att de kubanska läkarna, innan de ger sig iväg, förbereds för uppdraget, skriver på ett kontrakt som innehåller alla juridiska garantier och där villkoren förklaras, liksom åtagandena för bägge parter. Vissa länder genomför kunskapstester av de som ska komma dit och myndighetspersoner från aktuella länder reser till Kuba för att kontrollera språkkunskaper när det inte handlar om spanska.

De som åker på uppdrag gör det fritt och frivilligt. I Kuba får familjen deras hela lön, medan ytterligare medel sätts in på ett bankkonto till familjen. I mottagarlandet har de betalt, samt får boende, el, vatten och annan grundläggande service betald.

Ersättningen som Kuba får för de erbjudna tjänsterna används till finansiering av landets eget hälsovårdssystem, som är fullständigt gratis för alla kubaner. Något som är svårt att förstå i många kapitalistiska länder, där graden av service avgörs av betalningsförmåga.

Förtalet från Washington åtföljs av det så kallade programmet för asyl åt kubanska läkare. Ett program som finns sedan januari 2017. Genom detta uppmuntras till desertering. Programmet betalar resor, juridisk hjälp, visum till USA, resedokument etc, med syftet att sabotera de bilaterala avtalen, beröva invånarna hälsovård och beröva dem högt kvalificerade humana resurser.

Svaret på detta nya krig som förs mot oss är att fortsätta att rädda liv, främja hälsa och välbefinnande. Medan regeringar svärtar ner den kubanska internationalismen, så är de som fått ta del av den tacksamma och anser att resultaten överskuggar alla politiska och ideologiska intressen.

I sammanhanget:

I november 2018 beslutar Kuba att ta hem sina biståndsarbetare från Brasilien efter att president Bolsonaro ifrågasatt deras professionalitet och värdighet. De fanns i 3 600 kommuner i landet, som mellan 2013 och 2018 gav 60 miljoner brasilianare tillgång till hälsovård.

I maj 2019 anklagade OAS´ generalsekreterare Luis Almagro Kuba för brott mot mänskliga rättigheter med hänvisning till Kubas hälsovårdsbistånd.

I juni 2019 svartmålar USA:s UD Kubas hälsovårdsbistånd i en rapport om människohandel.

I juli 2019 inför USA sanktioner och nekar visum till kubaner med koppling till hälsovårdsbiståndet.

Samma månad anslår USAID tre miljoner dollar för att arbeta mot det kubanska hälsovårdsbiståndet.

Under 2019 har funktionärer från USAID och USA:s ambassader fört samtal med myndigheter i olika länder för att få exakta uppgifter om det kubanska hälsovårdsbiståndet. Med syftet att göra slut på det.

I oktober 2019 beslutar Ecuadors regering att avsluta avtalet med Kuba. Ecuador hänvisar till ekonomiska skäl, men i medier förtalas kubanerna och anklagas för att ha deltagit i de folkliga protesterna.

I november 2019 skedde 26 allvarliga attacker på kubanska hälsovårdsarbetare i Bolivia. Därför avslutades detta samarbete.

Under 2019 undertecknade Kuba 27 avtal med 23 länder.

Resumen Latinoamericano 200124

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0