Bolivia: Oppositionen vill hindra val med våld.

Fascisterna i högeroppositionen har påbörjat attackerna på valmyndigheter och motståndare inför valet i oktober. Allt enligt känt mönster från Venezuela och Nicaragua.

I takt med att valet 20 oktober närmar sig trappar den USA stödda oppositionen upp våldet. De vet att de inte kan vinna valet mot den populäre president Evo Morales. Återstår sabotage och naket våld för att omöjliggöra den demokratiska processen. 

Valet ska hindras med våld. Det beslutet fattade oppositionen förra veckan i samband med att den gick till våldsamt angrepp mot två valkampanjs/partihögkvarter för regeringspartiet MAS (Movimiento al Socialism) som förstördes i staden Santa Cruz, centrum för den bolivianska högern och direkta paramilitära fascistgrupper.

Kampanjen för att stoppa valet, som alla vet kommer att vinnas av den sittande presidenten Evo Morales som har ett resultatsaldo som imponerar, iscensattes redan den 11 december 2018 i Santa Cruz. Då attackerade extremhögern och ”Regimförändringsaktivisterna” den Centrala Valtribunalen vars lokaler slogs sönder, datorer och servrar förstördes och därefter attackerade denna fascistiska hord det statliga Telia ENTEL:s lokaler.

Nu har kupphögern fått blodad tand genom bränderna i delar av Amazonasregionen i Bolivia vars skuld läggs direkt på president Evo Morales. Till sin hjälp, som direkt språkrör och politisk fiende till MAS-regeringen, står Jhanisse Vaca Daza, en ung kvinna från Santa Cruz med en ”grön” fasad. I likhet med flera av de tongivande nicaraguanska regeringsförändringsaktivisterna är även denna unga kvinna ”fortbildad” i USA. Där sattes hon på skolbänken i psykologisk krigföring i Gene Sharps Manual om ”regimförändring”.

Tillbaka i Santa Cruz ”fick aktivisten rådgivning av fyra representanter som skickades till Bolivia av USAID. Under två veckor i Bolivia använder hon nu sig av hashtag #SOSBolivia för att framkalla kommentarer av oppositionella bolivianer och inte ett så litet antal vänsteraktivister i världen”, skriver Hugo Moldiz Mercado, en boliviansk politisk analytiker som nyligen besökte Honduras, inbjuden av vänsterpartiet Libertad y Refundacion, Libre i samband med tioårsminnet av den USA-stödda militära statskuppen i Honduras den 28 juni 2009.

I nästan alla ”Orange Revolutioner” skapar dessa regimförändrare sin egna hashtag. I fallet Jhanisse Vaca Daza heter den #SOSBolivia. I Nicaragua heter den #SOSNicaragua. De är mycket lika varandra, använder samma groteska propaganda och Fakenews för att framställa respektive regering som pervers, diktatorisk, miljö- och kvinnofientlig och allt det som kan framkalla negativa känslor hos i första hand den yngre generationen, som i Bolivia kan komma att bli avgörande i valet den 20 oktober.

Oppositionen hotar med våld och har utlyst en protest på obestämd tid den 10 oktober för att omöjliggöra ett genomförande av det bolivianska folkets demokratiska rättighet; att få rösta i fred den 20 oktober 2019.

I den oppositionella portalen ”Pagina Siete” publicerades den 14 september: “Efter att sedan tre månader officiellt ha utlyst de allmänna valen och 37 dagar innan valen, är det för första gången möjligt att dessa blir suspenderade PÅ ETT ELLER ANNAT SÄTT (SIC!). Våldet som utspelats i två regioner i landet, resultat av politiska meningsskiljaktigheter, är det främsta skälet”. (till den av oppositionen önskade suspenderingen).

Vad vi med all säkerhet kommer att bli åskådare till dagarna fram till den 20 oktober är våldsamheter från den opposition som vill skapa det kaos den behöver för att stoppa valet och skapa den materiella och ideologiska basen för att därefter föreslå en övergångsregering, en ny Central Valtribunal och att det ”Internationella Samfundet” anländer till Bolivia för att val i oppositionens och USA:s anda genomförs. Om inte, kommer oppositionen fortsätta våldsamheterna för att störta regeringen Morales.

Dick Emanuelsson 190917, Telesur 190915

Oposición incendia la democracia en Bolivia