Kuba bemöter Trumps och mini-Trumps (Bolsonaros) lögner

Foto: Jonathan Buttle-Smith (CC-0)

Kubas president svarar på Trumps och Bolsonaros lögner

Som ”två patologiska lögnare, alltmer isolerade”, beskrev Kubas president Miguel Diaz Canel USA:s president Trump och Brasiliens mini-Trump, president Bolosonaro. Det efter att ha lyssnat till deras tal i tisdags vid FN:s Generalförsamlings 74e session.

Med hashtagen #SomosCuba, som symbol för den kubanska nationella enheten i stödet till landets revolutionära process, skrev Diaz Canel en serie meddelanden i vilka han kallade Trump ”USA:s kejsare” och betecknade hans tal i avsnitten om Kuba och Venezuela som ”oacceptabelt och lögnaktigt förtal.”  Och vidare: ”Hans misslyckanden i Kuba och Venezuela har framkallat hans kejserliga högmod och tvingat honom till att använda falska argument. Kuba kommer att ge det kraftfulla och värdiga svar som han förtjänar”, twittrade presidenten, med syftning på Kubas utrikesministers tal i Generalförsamlingen.

Denne sade: ”Kuba tillbakavisar energiskt förtalet från Bolsonaro om vårt internationella hälsovårdssamarbete…Han borde ägna sig åt korruptionen i sitt lands rättssystem, i sin regering och i sin egen familj. Han driver på för den ökande ojämlikheten i Brasilien.”

”Okunnigheten hos presidenterna i USA och Brasilien skämmer ut internationell politik. De hånar livet på planeten när de nekar till allvaret i den nuvarande klimatkrisen. De är fanbärare för fascismen. Ståndaktigheten hos Kuba fortsätter att vara oförstörbar”, skrev Diaz Canel.

Han tillade: ”Ännu en förolämpning mot FN: Bolsonaro intygar att Trump symboliserar ’respekt för självständighet’ och att vetenskapsmännen har fel när de säger att Amazonas är jordens lungor. Med rätta gråter Greta Thunberg för planetens framtid.”

Greta Thunberg är en miljöaktivist, fortfarande tonåring, som i tisdags var huvudperson för många medier och sociala nätverk, framförallt på Twitter. Thunberg höll ett tal vid inledningen på Klimatkonferensen i FN. Trump gjorde narr av henne på Twitter för sättet som hon anklagade den politiska klassen och de ekonomiska makthavarna för deras ointresse. Thunberg sa att de talar bara om ”pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt.”

Flickans tal satte obehagliga fakta i fokus om den globala uppvärmningen, om utsläppen av koldioxid och andra miljöproblem där USA har en smutsig byk.

¿Qué respondió el presidente de Cuba a las mentiras de Donald Trump y el “mini” Trump Bolsonaro?

190924