Bolivias Evo Morales har valupptakt

Valupptakten. Evo med sin vicepresident Garcia Linera. Foto: Evo Morales/ Twitter.

En halv miljon bolivianer var på plats för att uttala sitt stöd för Evo Morales för ytterligare en mandatperiod på presidentposten!

Det blev förmodligen det största massmötet under den bolivianska republikens moderna historia när över en halv miljon bolivianer, gruvarbetare, bönder, studenter, kvinnor och män i alla åldrar samlades på staden Cochabambas landningsbana för att ge sitt stöd till den president som under 13 år har styrt och utvecklat det som var Amerikas fattigaste land, vid sidan av Haiti och Honduras.

– Här är Bolivia för att försvara den demokratiska och kulturella Revolutionen, för vi har resultat, vi har bevisat inför världen att Bolivia är ett stort hopp, sa Evo Morales inför massan av de mest enkla och stridbara av Bolivias folk.

2008 kastade Morales ut den dåvarande USA-ambassadören, Philip Goldberg, på vilkens meritlista finns hans intriger och konspirationer för att via Kosovo slå sönder den federala staten Jugoslavien. USAID åkte senare samma väg och det verkar ha varit ett bra recept. För landets ekonomiska och sociala utveckling har placerat Bolivia bland de länder i Latinamerika och Karibien med den snabbaste ekonomiska tillväxten, samtidigt som de sociala investeringarna har ökat populariteten hos vänsterpresidenten än mer efter att Bolivia 1 maj nationaliserade landets olje- och gasreserver.

Men landets fiender bidar sin tid för de vet att de i val är chanslösa mot den populäre Morales. Och samma ”Pitiyankies”, som Venezuelas Hugo Chavez döpte den extrema reaktionära borgarklassens representanter till, vädjar till USA att via sanktioner och annan utpressning i form av ekonomiskt krig strypa landet för att tvinga Morales att inte ställa upp.

Men president Morales låter sig inte skrämmas av Trump och hans fascistiska kamarilla i Vita Huset och kommer även i detta val inkamma en stor valseger.

Dick Emanuelsson, 190518

Evo Morales kicks off Bolivian Presidential Run