Bolivias hälsovårdssystem kollapsar

Foto: Christian Jiménez (CC BY 2.0)

Bolivias hälsovårdssystem kollapsar

USA:s utrikesminister ropade ”bravo” när Bolivias kuppregim utvisade de hundratals kubanska läkare som arbetade i landet. Resultatet? Ett kollapsat hälsovårdssystem som är mitt uppe i två epidemier. Men det drabbar ju varken kuppregimen eller Pompeo.

Det bolivianska hälsovårdssystemet och dess skydd mot epidemier har kapsejsat. Landet har drabbats av två epidemier samtidigt; denguefebern ökar och coronaviruset närmar sig. Uppenbarligen har Bolivia inte kapacitet att lösa någon av dem under rådande omständigheter.

Dessutom väntar ett tredje hot på sin lösning. Norr om huvudstaden La Paz finns något som kallas arenavirus, en sjukdom som ger feber och blödningar. Sjukdomen är dödlig om den inte diagnostiseras i tid.

Risken för den dödliga asiatiska sjukdomen har ryckt allt närmare så att utrikesministeriet förslår att stänga gränserna. Man tar då inte hänsyn till att coronaviruset har den dåliga ovanan att komma via flyg, då dess ursprung är avlägset.

Hälsovårdssystemet i allmänhet och skyddet mot epidemier i synnerhet byggdes upp med stora ansträngningar under mer än ett årtionde. Det avbröts abrupt och förstördes. Den nya regimen betraktade förstörelsen av hälsovårdssystemet och utvisningen av de kubanska läkarna som en krigstrofé. Inte bara förstörde man strukturen på hälsovårdsarbetet, utan också demokratin krossades i tusen bitar.

Dessutom försöker regimen dölja utbredningen av denguefebern. En undersökning av Javier Aliaga för franska France24 tystades omedelbart ner på grund av det skandalösa antalet sjuka och avlidna barn i östra delen av landet. Det uppskattas att fler än 30 personer avlidit, majoriteten barn. I de tre östliga städerna Santa Cruz, Trinidad och Beni har sjukhusen i praktiken kollapsat under trycket av hundratals sjuka som inte får medicin och inte adekvat vård. Den konservativa tidskriften El Deber uppgav att det finns tiotals patienter som får vänta på trottoarerna i över åtta timmar på att tas emot. Ansvarige för hälsovården i Santa Cruz, Marcelo Rios, varnade att provinsen möter en ”explosiv epidemi” och hävdade att den var utanför kontroll. Förhoppningen är att vintern, som kommer framåt juni, gör att epidemin kan kontrolleras.

Enligt pressuppgifter har Santa Cruz registrerat en epidemi med fler än 3 000 bekräftade fall. Man kan då räkna med att inom två månader kommer 60 000 sjuka att ha passerats, en humanitär katastrof. Men det är inte allt. Landets hälsovårdssystem är allmänt sett i djup kris på grund av uteblivna betalningar, avsaknad av utrustning och mediciner. Den nuvarande hälsovårdsministern har fått sin titel och tjänst som belöning för sin insats i kuppen mot Evo Morales i november 2019. Ministeriet har istället ägnat sin mesta uppmärksamhet för att resultatlöst leta tecken på att de kubanska hälsovårdsarbetarna inte skulle fullgjort sina uppgifter, utan ägnat sig åt undergrävande verksamhet.

Kubas Utrikesministerium har meddelat att:

”det medicinska samarbetet med Bolivia började 1985 med en donation av tre intensivvårdssalar till barnsjukhus. Från 2006 till 2012 tog Kuba på sig alla kostnader för samarbetet med Bolivia. Det till en kostnad till ett värde på över 200 miljoner dollar om året. Stödet innefattade medicinsk utrustning, mediciner, förbrukningsmaterial, uppehälle för den kubanska hälsovårdsbrigaden, flygresor och utgifter för annan utrustning. Från det datumen, med hänsyn tagen till den positiva ekonomiska utvecklingen av den bolivianska ekonomin, så tog det landet på sig kostnaderna för den medicinska hjälpen. Inte någon gång fördes pengar eller inkomster över till Kuba. Simultant utexaminerades i Kuba 5 184 bolivianska ungdomar till läkare. Kostnaderna täcktes helt och fullt av Kuba.

Ingen av de nuvarande myndigheterna har erkänt att, tack vare det professionella och strikt humanitära uppträdandet av den kubanska personalen, som till 54 procent bestod av kvinnor, så fick det bolivianska broderfolket 77.330.447 konsultationer, det genomfördes 1.529.301 kirurgiska ingrepp, 600.640 förlossningar, 22.221 vaccinationer och 508.403 ögonoperationer. Detta är tjänster som sedan de kubanska hälsovårdsarbetarna utvisats, nekats det bolivianska folket.

Det nuvarande hälsovårdsministeriet har varit mycket mer effektivt på att prioritera hämnd före att intressera sig för sitt lands befolknings hälsa. Därför finns det bara en ansvarig för varje sjuk, för varje dödsfall som kan uppkomma som konsekvens av dengue, eller smitta från coronaviruset: kuppregimen som hyllar döden och en hälsovårdsminister som ägnar sig år förkastliga och ovärdiga uppgifter.”

Cubainformacion 200301 (nedkortat)

Colapso del sistema de salud en Bolivia tras la salida de la cooperación cubana: régimen golpista en medio de dos epidemias

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0