Kubanska läkare till Italien för att bekämpa viruset

Staden Turin välkomnar och tackar Kuba för dess hjälp att bekämpa pandemin.
Foto: CubaMinrex

Vi är glada för att SvT uppmärksammar den kubanska insatsen i Italien (SvT, söndag 22 mars 14.55.) Men SvT kunde inte låta bli att passa på att kasta lite skit på Kuba. I Reuters originaltext står det som bildtext: ”Kubanska läkare håller ett foto på den förre kubanske presidenten Fidel Castro under en avskedsceremoni i Havanna inför avresan till Italien för att hjälpa till mot spridningen av coronavirusutbrottet (COVID-19). 21 mars 2020. REUTERS/Alexandre Meneghini.

I SvT:s version blev det, istället för ”landets förre president” till ”landets tidigare diktator”

Kubanska läkare till Italien för att bekämpa viruset

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att ”Kommuniststyrda Kuba” skickat iväg en brigad av läkare och sjuksköterskor till Italien för att hjälpa till i kampen mot coronaviruset. Det sker som svar på en begäran från den värst drabbade regionen Lombardiet.

Den karibiska ön har skickat sina ”arméer av vita rockar” till katastrofområden runt om i världen, främst till fattiga länder. Det har man gjort sedan revolutionen 1959. Landets läkare var i frontlinjen i kampen mot kolera i Haiti och mot ebola i Västafrika på 2010-talet.

Men med den 52-personer starka brigaden är det första gången Kuba skickar en kontingent till Italien, ett av världens rikaste länder, vilket visar räckvidden av Kubas medicinska diplomati.

Detta är den sjätte medicinska brigaden som Kuba skickat de senaste dagarna för att bekämpa den nya sjukdomen utomlands. Kontingenter har också skickats till socialistiska allierade som Venezuela och Nicaragua, liksom till Jamaica, Surinam och Grenada.

”Vi är alla rädda men vi har en revolutionär plikt att uppfylla, så vi förkastar rädslan och lägger den åt sidan,” säger Leonardo Fernandez 68, en intensivvårdsspecialist till Reuters sent i lördags strax innan hans brigad reste.

”Den som säger att han inte är rädd är en superhjälte, men vi är inga superhjältar. Vi är revolutionära läkare.” Fernandez berättar att detta är hans åttonde internationella uppdrag, inklusive ett i Liberia under bekämpandet av ebola.

Italien är det land som drabbats värst av det mycket smittsamma viruset som startade i Kina. Lombardiet i norra delen av landet är värst drabbat. Dödstalet gick i lördags upp med 546 till 3 095 enligt hälsovårdschefen Giulio Gallera som bett om de kubanska läkarna. Läkaren Graciliano Diaz, 64 säger: ”Vi kommer att uppfylla en ärofull uppgift baserat på principen om solidaritet”.

Kuba har byggt upp ett hälsovårdssystem som är avundat i utvecklingsländerna med hjälp av Sovjetunionen. En del av framstegen har gått om intet sedan kommunistblocket kollapsade. Många kubanska sjukhus har förfallit och kubaner säger att det är svårt att få tag i mediciner. Det beror enligt regeringen till största delen på de mångåriga sanktionerna från USA, medan analytiker också klandrar den ineffektiva statskontrollerade ekonomin.

Trots det har Kuba den högsta läkartätheten i världen, också om man räknar bort läkare som arbetar utomlands och de medicinska brigader som skickas vid katastrofer och som ger Havanna goodwill i hela världen.

”I tider av kris så står den kubanska regeringen och det kubanska folket upp till uppgiften. De har hört vår vädjan och de har svarat”, sa Jamaicas hälsominister Christopher Tufton i lördags när han hälsade 140 kubanska hälsovårdsspecialister vid ankomsten till Kingstons internationella flygplats.

Storbritannien tackade också Kuba förra veckan för att det tillät ett brittiskt kryssningsfartyg, som avvisats av flera karibiska hamnar att komma i land, att angöra kubanska hamn och för att göra en evakuering möjlig av de fler än 600 passagerarna ombord.

Samtidigt ökar Kuba, som är välkänt för att vara väl förberett vid katastrofer, åtgärderna hemma för att hejda coronavirussmittan. 25 fall har hittills bekräftats. President Miguel Diaz Canel förklarade sent i fredags att landet kommer att stänga gränserna för sådana som inte bor där från tisdag. Det blir ett hårt slag mot ett av landets huvudsakliga inkomstkällor av valuta, turismen, som det är i stort behov av.

Tusentals läkare och medicinstuderande går också från dörr till dörr för att övervaka lokalsamhället.

Cuban doctors head to Italy battle coronavirus

Reuters 200322

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0