Bolsonaro avbokar USA-resa – ingen vill stå värd

Källa: infomoney.com.br

Bolsonaros talesman General Otavio Rego Barros sa i ett uttalande att presidenten inte skulle delta på middagen på grund av ”New York-borgmästarens motstånd och avsiktliga angrepp och påtryckningar från intressegrupper” mot arrangörer och sponsorer.

Brasiliens högerpresident Jair Bolsonaro beslutade i sista minuten att ställa in sin resa till USA efter att många New York-lokaler vägrade att stå värd för en galamiddag till hans ära, meddelade presidentens kansli på fredagen.

På grund av Bolsonaros tidigare rasistiska, homofoba och kvinnofientliga uttalanden fick arrangörerna problem, då flera lokaler i New York inte ville stå värd för galamiddagen, inklusive American Museum of Natural History.

Bolsonaro-bojkotten har upprört den brasilianske presidenten eftersom många sponsorer i den brasiliansk-amerikanska handelskammaren drog tillbaka sitt stöd. Huvudsponsorer som Delta Air Lines, The Financial Times och Bain & Co drog i veckan tillbaka sitt stöd till evenemanget.

Delta sa att det inte längre skulle sponsra eventet, men gav inga ytterligare detaljer. Financial Times sade också att det inte längre skulle vara en sponsor till evenemanget. ”Vi har bestämt oss för att dra tillbaka vår sponsring av … 2019 Person of the Year Awards Gala Dinner,” sa Bain. ”Att uppmuntra och fira mångfald är en grundläggande Bain-princip.”

Avbokningen ses som ett nederlag för Bolsonaro, som aktivt har försökt stärka banden med USA och särskilt med president Donald Trump, som han har lovordat. Storföretagens avståndstagande skadar också hans löfte att öka utländska investeringar i Brasilien.

Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Credit Suisse, Citigroup Inc och JPMorgan Chase & Co har alla avstått från att uttala sig.

På sin webbplats sa den brasiliansk-amerikanska handelskammaren att den hade valt Bolsonaro som Årets person på grund av hans ”avsikt att främja närmare kommersiella och diplomatiska band mellan Brasilien och USA”.

teleSUR 190505

 

Bolsonaro Cancels US Trip After New York Venues Refuse To Host Gala Dinner Honoring Him