Borgmästare i USA vill ha hjälp av Kuba mot Covid

Foto: Prensa Latina

Borgmästare i USA vill ha hjälp från de kubanska medicinska brigaderna mot Covid

Under hela pandemin har gräsrotsorganisationer och industriledare samlats kring uppgiften att tvinga USA:s regering att samarbeta med Kubas Henry Reeves Internationella Medicinska Brigader i bekämpandet av Covid-19.

Medan Omicronvarianten breder ut sig över landet har borgmästare i USA växlat upp för att uppmuntra Bidenadministrationen att bortse från det långvariga embargot som hindrar de kubanska medicinska brigaderna att hjälpa läkare i USA.

”Vi har denna utmaning att ta itu med när många människor blir infekterade och dör”, sa Johnny Ford, grundare och chef för ”World Conference of Mayors”, en enhet i vilken ledare för samhällen, i och utanför USA, etablerar förtroende och investeringsmöjligheter. ”Detta händer inte bara i Alabama, men i södern och i hela landet”, tillade Ford.

20 december, när städer och delstater över hela USA rapporterade kraftig ökning av Covid-19 smitta och inläggning på sjukhus, genomförde Ford, som är tidigare borgmästare i Tuskegee, Alabama, ett virtuellt möte med Kubas ambassadör i USA, Lianys Torres Rivera och andra kubanska representanter i USA och FN.

I närmare två timmar diskuterade deltagarna Kubas ansträngningar, att under USA:s ekonomiska blockad, minska spridningen av Covid på ön. Samtidigt distribuerar Kuba Covid-19 vaccin till Iran, Nicaragua, Mexiko och Venezuela, med flera länder. Kubanerna redogjorde för hur landet uppmuntrar vaccinering och reducerar antalet intagna på sjukhus.

Världskonferensen för borgmästare i Eatonville, Florida, närmar sig och ansträngningar från Newarks borgmästare Ras Baraka för att engagera African American Mayors Association och National Conference of Black Mayors, gjorde att Ford förutsåg fler tillfällen att pressa Bidenadministrationen i frågan.

”Kuba kan vara till enorm hjälp och vi vill hitta vägar för att utnyttja deras expertis. Vi kommer att arbeta för att vår regering ska tillåta oss att göra det”, sa Ford.

Mediarepresentanter för Vita Huset svarade inte på om man överväger att tillåta de kubanska medicinska brigaderna att hjälpa till i ansträngningarna mot Covid-19.

Borgmästare Baraka ville inte kommentera det nyligen hållna möte mellan hans administration och Kubas Hälsovårdsministerium.

Kuba har, som andra länder, upplevt en avsevärd uppgång i antalet fall av Covid-19. Då den övervägande delen av landets befolkning är vaccinerad handlar det nu om att ge boosterdoser. Kuba har tre egenframtagna vaccin att välja bland.

”Kubanska läkare, sjuksköterskor och medicinstuderande deltog aktivt i att hitta folk med symptom”, sa Rivera. ”Dödstalen i Kuba är bland de lägsta i världen. En del medicinering som vi genomförde innan vi hade tagit fram våra egna vaccin var mycket effektiva för att undvika död. Det har gjort skillnad.”

Sam Collins,  The Washington Informer 220119

Consortium of Mayors Organizes to Bring Cuban Medical Brigade to U.S.

Consortium of Mayors Organizes to Bring Cuban Medical Brigade to U.S.

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72