Brasilien återupptar programmet ”Fler läkare”/ ”Mais Médicos”

Foto: Prensa Latina

Lulas regering återupptar programmet ”Fler läkare i Brasilien”

Nyligen har en grupp kubanska läkare anlänt till södra Italien för att avhjälpa bristen på personal där. Nu är det Brasilien som behöver fler läkare. För närvarande arbetar mellan 20 000 och 30 000 kubanska hälsovårdsarbetare utomlands.

Nesio Fernandes, sekreterare för primärvård vid Brasiliens hälsoministerium, sade att programmet ”Mais Médicos”, ”Fler läkare”, som avbröts under Jair Bolsonaros regering, kommer att återupptas.

”Planen är att omedelbart återuppta Mais Médicos. Vi vill stationera läkare i alla brasilianska kommuner på kort tid”, sade Fernandes enligt lokalpressen.

Han förklarade att man kommer att prioritera att anställa brasilianare och erbjuda tjänster också till medborgare som utbildats utomlands. Därefter kommer andra tjänster att tillsättas med utländska läkare.

Programmet Mais Médicos inrättades 2013 av Dilma Rouseffs regering. Syftet var att öka antalet hälso- och sjukvårdspersonal, särskilt i städerna i inlandet.

Kuba meddelade den 14 november 2018 att man lämnade programmet (som även omfattade läkare från andra länder) på grund av Bolsonaros villkor och nedsättande uttalanden om kubansk personal. År 2019 ersatte han Mais Médicos med Médicos pelo Brasil, Läkare för Brasilien.

Enligt Fernandes har dock många av de vakanser som uppstått efter att de kubanska läkarna lämnade ”ännu inte fyllts”.

Cubadebate 230104, /cv

Gobierno de Lula reanudará programa Más Médicos

 

Lula rördes till tårar av den skenande ojämlikheten

Spanska nyhetsbyrån EFE uppger att Brasiliens president Lula da Silva rördes till tårar när han pratade om ökningen av ojämlikheten i landet. Lula grät vid sitt första tal efter att ha tillträtt presidentposten.

”Återkomsten av hungern är ett brott, det allvarligaste av alla brott mot det brasilianska folket. Hungern är dottern till ojämlikhet som är modern till allt ont som hindrar Brasilien”, sade Lula från talarstolen i presidentpalatset.

Han blev rörd när han pratade om familjer som letade mat i soporna och de som står i köer vid slakterierna för att ta rester och skrapa ben. ”Var snälla hjälp mig”, sa den 77-årige tidigare fackföreningsledaren.

Tusentals personer, som samlats på torget, skanderade samfällt ”Lula, kämpe för det brasilianska folket” (Lula, guerrero del pueblo brasileño)

”Inför er lovar jag att kämpa dag och natt mot alla former av ojämlikhet i vårt land.” Lula kritiserade också att ”de rikaste fem procenten har lika stor förmögenhet som de övriga 95 procenten tillsammans. Ingen ska vara en 2:a klassens medborgare”, underströk han.

EFE 230102 /zt