Klimatet på Kuba

Kuba har ett subtropiskt klimat. I januari och februari infaller de kallaste perioderna och de är ungefär som bra svenska sommardagar. Nattetid kan temperaturen undantagsvis gå ner till under 10 grader. Under den varmaste perioden juli – augusti kan temperaturen ligga en bit över 30 grader, och ännu högre på sydöstra Kuba. Augusti är den varmaste månaden, och den kubanska semestermånaden. Regnen kommer på sommarhalvåret, medan vinterhalvåret i huvudsak är torrt. Regnen är ofta korta, rejäla skyfall. Sedan tittar solen fram igen och luften känns friskare. Regnkläder är meningslöst eftersom man blir lika blöt av svett som man skulle blivit av regnet.

Du är på sydliga breddgrader och det mörknar/ ljusnar snabbt.

Jeans kan vara för varmt. Korta kjolar, tunna långbyxor av bomull, t-tröja och kortärmad skjorta/blus är bra basplagg i vardagslivet. Långärmat skyddar extra mot sol och mygg. Under de kallaste perioderna kan en långärmad kofta/tröja behövas, liksom för besök på luftkonditionerade restauranger, långfärdsbussar och tåg.

Från juli till december infaller orkanperioden. Den skrämmer många, men bör inte vara någon anledning till att inte åka. Beredskapen på Kuba mot orkaner är bäst i världen. Man ser till att både lokalbor och turister inte utsätts för fara. Orkaner drabbar också oftast begränsade områden och drar över på något dygn. I samband med dem kommer rikligt med regn, men temperaturen är fortfarande hög.