Hur man tar sig till Kuba? Hur är det att turista på Kuba nu?

Efter 2019 och Trumps hundratals nya sanktioner mot Kuba, i kombination med pandemin som slog ut turismen, är Kuba i djup ekonomisk kris 2022. Turismen återhämtar sig successivt.

Ska man turista på Kuba nu rekommenderar vi förstagångsbesökare, icke-spanskkunniga och tveksamma att åka på en organiserad resa, typ Brigadresa eller annan sällskapsresa.

Är du resvan, har varit på Kuba tidigare, kan spanska så kan du utan problem åka dit och ha det bra. För turister finns det mesta.

Kubaner lider för närvarande av strömavbrott, haltande transportsystem, brist på mediciner och andra varor. Väldigt lite av detta berör turister på hotell och turistorter. Men om du lever bland kubanerna kommer du att märka av bristerna. Trump sanktionerar sedan 2019 oljeleveranser till Kuba, vilket drabbar såväl energiförsörjningen, transportsystemet som jordbruket och andra verksamheter. Också alla andra områden är utsatta för sanktionerna.

Med växlingskursen på ca 120 CUP för 1 euro är Kuba nu mycket billigt (se avsnittet ”Priser”). Turisterna är färre än innan pandemin och det finns gott om såväl restauranger som boende.

Reguljärflyg ska man åka då man vill stanna mer än två veckor på Kuba. Priset från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn varierar beroende på bokning, säsong etc. Flera europeiska bolag som Air France, British Airways, Iberia, KLM, Finnair, Virgin och Air Europa flyger på Kuba, men även Air Canada och Kubas eget, Cubana de Aviación, som flyger från London. De stora bolagens lågprisflyg, som Lufthansas Condor, och KLM:s Martinair med flera, flyger också på Kuba. Här kan man hitta destinationer till exempelvis Holguin och Varadero istället för Havanna. Ett billigt alternativ är Aeroflot från Stockholm via Moskva.

Jul/nyår, påsk och juli/augusti räknas som högsäsong på Kuba och då är priserna högre än annars.

Charterflyg är det enklaste och i vissa fall även det billigaste sättet om man bara ska vara på Kuba upp till 2 veckor. I Sverige brukar bland andra Apollo, Ving-, Always- och Fritidsresor ordna charterresor. Det finns också specialresor. Förutom Svensk-Kubanskas Brigadresor (se hemsidan) och andra som återkommer med ojämna mellanrum ordnar t.ex. Avifauna naturresor Kubavistelser med tonvikt på fåglar och natur. Andra arrangörer är Läs och Res, Temaresor, Rolfs Bussresor med flera. De flesta charterresor går från Stockholm eller Göteborg till turistorten Varadero. Man kan köpa ett helt paket på en eller två veckor som inkluderar flyg, hotell samt eventuella bussresor på Kuba, eller så kan man köpa enbart flygstol. Har man tur och får tag i en sådan nära avgång kan det bli mycket billigt.

Svensk-Kubanska Föreningen arrangerar kombinerade studie- och semesterresor med olika inriktning. Nordiska Brigaden genomförs varje år i slutet på december till början på januari. Ett billigt och bra sätt att lära känna Kuba.

Vi rekommenderar också vissa researrangörer som fått mycket beröm om. För mer information om dessa, kolla denna hemsida. Äventyrsresor, Lama Tours, Läs o Res, Iventus, Kenzan och andra brukar också ha Kuba på programmet.

Förutom från Europa kan man flyga till Kuba från en lång rad orter i Latinamerika och Karibien.