Kris i Bolivia: Santa Cruz slår mot La Paz

Högerkrafterna i provinsen Santa Cruz försöker att med vägspärrar skära av provinsen från övriga Bolivia Foto: Twitter/@LuisFerCamachoV

Kris i Bolivia: Santa Cruz isolerar sig för att ekonomiskt slå mot La Paz

Den rikaste regionen i Bolivia, Santa Cruz, leds av guvernören och fascisten Fernando Camacho. Denne spelade en framträdande roll i statskuppen mot Evo Morales 2019. Camacho har äntligen gripits och förts till La Paz i väntan på rättegång. Camachos paramilitära stödtrupper har stängt av vägarna från Santa Cruz till övriga Bolivia och terroriserar representanter för centralmakten. De bränner ner offentliga byggnader, hotar enskilda och förföljer ursprungsbefolkningen i försök till en ny statskupp.

Läget försvåras av interna motsättningar i regeringspartiet, det socialistiska MAS. Partiledare är förre presidenten Evo Morales, medan nuvarande president är Luis Arce. 

Mer än en vecka efter arresteringen av [kuppmakaren och fascisten] guvernör Fernando Camacho har det oppositionella departementet Santa Cruz fördjupat sin konfrontation med den nationella regeringen och försöker ”kväva” den bolivianska ekonomin.

Bolivias rikaste departement har höjt insatsen och satsar på att ”isolera sig” för att skada centralregeringen, samtidigt som de tre partierna i den styrande regeringskoalitionen inte lyckats lösa sina interna motsättningar. Konflikten mellan detta departement och La Paz är historisk och har skärpts när progressiva krafter har styrt i [presidentpalatset] Palacio Quemado. Myndigheterna i Santa Cruz är dock medvetna om att de inte kan gå ut i strejk igen eftersom kostnaderna för att strejka i 36 dagar innan årsskiftet gjorde att ekonomin blev illa tilltygad. För närvarande försöker de därför att upprätthålla ekonomiska aktiviteter, men att bryta alla förbindelser med La Paz.

Två dagar efter det att Camacho arresterades möttes alla de krafter i Santa Cruz som stödjer honom i ett lokalpatriotiskt stormöte och röstade för att blockera departementets vägar för att isolera regionen samt att hålla ”vakor” på de offentliga institutioner som handhar skatteuppbörden, för att sabotera de inkomster som centralstaten får från departementet. ”Denna åtgärd är ett sätt att isolera oss”, säger Reinerio Vargas, vicerektor för det autonoma universitetet Gabriel René Moreno (UAGRM), en av de institutioner som ingår i Santa Cruz medborgarkommitté, en slags politisk samling där alla makthavare i departementet är representerade. Santa Cruz satsning är stark och skulle kunna komplicera läget för president Luis Arces regering, eftersom Santa Cruz producerar 70 procent av den mat som konsumeras i landet och också står för cirka 40 procent av landets BNP.

Santa Cruz har landförbindelse med Argentina, Paraguay och Brasilien, och en del av dess produktion säljs i det området, så Santa Cruz skulle kunna fortsätta att ta emot resurser trots den partiella ”blockaden” av övriga Bolivia. ”Vår avsikt är inte att blockera handeln med grannländerna, utan endast med inlandet. Det är dock bra att inse att vi har blivit överkörda av vår ”plan” eftersom vi ”sponsrade” tre eller fyra blockadpunkter och nu har vi tolv”, förklarade Fernando Larach, vice ordförande för Santa Cruz-kommittén, och erkände att departementets krav innebär en viss autonomi. Det styrande partiet i Bolivia, det socialistiska MAS, har dock bagatelliserat oppositionens strategi och hävdat att de resurser som Santa Cruz får från utlandet kommer från centralbanken.

Som en del av det korståg som det rikaste departementet för mot centralmakten har det under de senaste dagarna sökt stöd från alla bolivianska regioner och även från politiska krafter i andra länder. Den nationella medborgarkommittén sammanträdde i Santa Cruz på onsdagen och beslutade att ge sitt stöd till detta det mest oppositionella distriktet i landet. I en kommuniké från mötet förklarade de att de stödde blockaderna och förklarade att de var mobiliserade. Dessutom fick de stöd av ultrahögern VOX i Spanien och det chilenska Republikanska partiet (som nominerade Antonio Kast till presidentposten), genom att två parlamentsledamöter från dessa partier flög till Santa Cruz.  

Santa Cruz satsade på denna strategi för att försöka påverka Arces regering och på något sätt tvinga den till dialog. Oppositionen vann en viktig seger 2022 när den lyckades få regeringen att ändra datumet för folkräkningen och tvinga den att föra denna diskussion till kongressen. Men året slutade med ett bakslag när åklagarmyndigheten beordrade Camachos arrestering på grund av dennes ledande roll i samband med statskuppen 2019 och de massakrer på ursprungsbefolkning som skedde. Oppositionen har gemensamt fördömt det ”godtyckliga” i denna åtgärd och hela ”rättsapparaten”.

”Vi protesterar mot det godtyckliga agerandet mot Camacho och för att det i Bolivia inte finns något rättssystem som löser fallet. Rättsväsendet arbetar för den verkställande maktens intressen”, sade Larach i en intervju med El Destape. Så snart det blev känt att guvernören gripits förklarade dock åklagarmyndigheten att Camacho hade ”full kännedom om den rättsliga processen” som inleddes 2020 för hans offentliga roll i protesterna före kuppen mot den nu före detta presidenten Evo Morales och det efterföljande de facto-tillträdet av Jeanine Áñez, som nu också är gripen. I samma rättsliga process är den dåvarande militära ledningen också arresterad.

Camacho har minst åtta öppna åtal i La Paz, som alla har lämnats in där på grund av svårigheten att få någon slags opartisk rättslig process i Santa Cruz. Camacho har flera anklagelser mot sig, och den mest framträdande, förutom fallet med kuppen, är den som uppstod i samband med den 36 dagar långa strejk som han ledde om folkräkningen, där han anklagas för anstiftan till brott, allvarliga skador, terrorism och separatism.

Den interna regeringskonflikten
Medan oppositionen försöker försvaga centralregeringen, lägger myndigheterna i Palacio Quemado till nya kapitel i sin interna konflikt. Under debatten om folkräkningen utbröt bråk mellan Evo Morales och Luis Arce eftersom den förstnämnde krävde en mer radikal ståndpunkt mot Santa Cruz och den sistnämnde valde en mer dialogbaserad strategi, och nu har Evo ifrågasatt vicepresident David Choquehuanca, som inte spelade någon ledande roll i debatten.

I veckan utfärdade MAS en hård kommuniké med titeln: ”Broder David Choquehuanca, var är du?” Man uppmanade vicepresidenten att uttala sig om de senaste dagarnas händelser och försvara Arce. ”En brådskande uppmaning (…) att komma ut ur den misstänkta tystnaden”, inleddes brevet och fortsatte: ”Till försvar för Arce, som är måltavla för de ständiga angreppen från högerns kuppmakare och deras medieföretag”.

I brevet anklagade MAS Choquehuanca för att inte ha visat sig offentligt sedan Camacho greps, och beskrev denna attityd som ”oroande” och sade att de hoppades att hans ”tystnad” inte innebär att han inte håller med om utredningarna och rättegångarna mot ”förövarna och medbrottslingarna till statskuppen” 2019.

Både Choquehuanca och Evo ifrågasätter representationen av olika sektorer av ursprungsbefolkningen, och brytningsögonblicket var när den före detta presidenten ställde upp för omval och den nuvarande vicepresidenten, som just hade varit utrikesminister och som hoppades bli hans efterträdare, inte ställde upp på samma linje.

I ett samtal med med El Destape säger statsvetaren Fernando Molina att Evo lyckades skjuta honom åt sidan för MAS återkomst 2021 och Arces kandidatur fungerade som ett slags ”locket på”. ”De försonades aldrig”, säger Molina. I dag har Choquehuanca sina sympatisörer på utrikesministeriet och andra ministerier; han har också stöd av sociala rörelser bland aymara-folket i La Paz och i nordvästra delen av landet.

Sofía Solari Arena, El Destape 230107
/cv

Crisis en Bolivia: Santa Cruz se aísla para golpear económicamente a La Paz