Brasilien återvinner utarmad jord

Natur i Brasilien. Foto: Creative Commons

Brasilien återvinner utarmad jord

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva tillkännagav i tisdags det största programmet för att finansiera utveckling av hållbart jordbruk i landets historia, värderat till drygt 77 miljoner dollar.

”Det är det första ’Plan Zafra¨ som vår regering genomför. Jag är inte orolig att säga att vi för varje år gör bättre planer än året innan. Jag är övertygad om det.” ”Zafra 2023-2024” får 27 procent större anslag än året innan.

Lula framhöll att projektet inte går ut på avskogning utan handlar om att återvinna de 30 miljoner hektar av utarmad jord med målet att samarbete mot klimatförändringarna. I den andan uppmanade Lula jordbruksföretagen att respektera naturen i största möjliga utsträckning för hållbar ekonomisk utveckling och lämna ideologier därhän.

Det huvudsakliga målet för den nuvarande jordbruksplanen är att främja projekt som skyddar naturen, en väg, som enligt miljöminister Marina Silva, bidrar till ett jordbruk med låga koldioxidutsläpp.

”De som tror att regeringen agerar ideologiskt när det handlar om Plan Zafra misstar sig. De har fel som tror att regeringen gör detta för att den har problem med den brasilianska agrobusiness”, sa hon.

Lula framhöll att ”Brasilien inte har fallenhet för auktoritärism. Detta land kommer inte att åter bli en diktatur. Vi är en regering med folk från ett annorlunda parti, en annan ideologi, en annan historia, med något som enar oss alla och visar för oss själva och det brasilianska folket att vi kan bli hur stora som helst.”

Telesur 230627

Presidente Lula presenta el mayor plan agrícola de Brasil

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72