Människomassor strömmar till Lima för att protestera mot kuppresidenten Boluarte

Affisch för demonstrationen. "Bort med den korrupta mördardiktaturen!"

Människomassor strömmar till Lima för att protestera mot kuppresidenten Boluarte

Tusentals människor kommer att mobilisera denna onsdag 19 juli i den peruanska huvudstaden i den så kallade ”tredje övertagandet av Lima” för att uttrycka sitt förkastande av den president Dina Boluarte, som har varit president för det sydamerikanska landet i drygt sex månader.

Den massiva mobiliseringen har sammankallats av Central Única Nacional de Rondas Campesinas del Perú (Cunarc), Confederación General de los Trabajadores del Perú (CGP), lärarfackföreningar, ursprungsfolksrörelser och olika kollektiv.

Organisatörerna uppskattar att omkring 30 000 personer kommer att delta i ”det tredje övertagandet av Lima” för att kräva president Boluartes avgång, kongressens upplösning, tidigarelagda allmänna val och sammankallandet av en konstituerande församling.

Mobiliseringen förväntas börja på eftermiddagen i centrum av den peruanska huvudstaden, och den nationella polisen har meddelat att den kommer att placera ut cirka 24 000 poliser i olika områden i Lima.

Marscher och demonstrationer förväntas också i städerna Cajamarca, Apurímac, Lambayeque, Ica, Huancayo, Tumbes, Piura, Chiclayo, bland andra städer.

Inför ”det tredje övertagandet av Lima” sade president Dina Boluarte att demonstrationerna i den peruanska huvudstaden utgör ”ett hot mot demokratin” och hävdade att de inte kommer att tillåta att denna rättighet för peruanerna utövas. Enligt Boluarte utgör demonstrationen i Lima ett hot mot demokratin, rättsstaten och institutionaliteten, och hon tillade att hon som president varken kommer att tillåta eller acceptera den.

 ”Det enade folket segrar över fascistdiktaturen!” 

Affisch för demonstrationen. ”Bort med den korrupta mördardiktaturen!”

Trots kriminaliseringen av marschen sa presidenten att regeringen skulle respektera fredliga protester, men betonade att hon inte skulle tillåta våldshandlingar från demonstranternas sida. Boluarte uppmanade åklagarmyndigheten, ombudsmannamyndigheten och statsåklagarmyndigheterna att ”följa med marschen, så att vi kan garantera att de är fredliga, att de inte kränker andras rättigheter”.

”Det tredje intagandet av Lima”, som stöds av sociala organisationer i södra delen av landet, har sina anor i två andra demonstrationer som hölls i januari och februari i år, som inte uppnådde sitt huvudmål: att få statschefen att avgå från sin post och utlysa nya allmänna val.

Telesur 230719 (ZT)

Miles de peruanos se movilizarán en la llamada tercera toma de Lima

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72