Brasilien kryper till korset – ber de kubanska läkarna att återvända

Brasilien kryper till korset – ber de kubanska läkarna att återvända

Coronaviruspandemin har överbelastat hälsovårdsstrukturen i många länder. Desperata i försöken att begränsa viruset har hårt utsatta länder, inklusive rika europeiska sådana som Italien, Spanien och Storbritannien, bet om medicinsk experthjälp från Kuba, Kina och Venezuela.

Brasilien, under sin högerextrema regering, har följt USA i demoniseringen av Kubas socialistiska regering och utvisade den stora kubanska läkarnärvaron i landet som bar upp hälsovården på landsbygden. Nu har Bolsonaro-regeringen tvingats ångra sig och ber om hjälp av samma kubanska läkare som de utvisat tidigare.

Brasiliens president Bolsonaro har upprepade gånger uttryckt önskemål om ett återupprättande av landets tidigare militärdiktatur, han har hotat sina politiska motståndare med våld och han har ställt sig bakom terroristattacker mot Venezuela.

Bolsonaro har också riktat in sig på Kuba och hyllat Chiles förre diktator Augusto Pinochet för att ha hindrat Chile från att bli som Kuba.

Innan Bolsonaro valdes till president 2018 hade landet närmare 8 000 kubanska läkare som arbetade i landets fattigaste och mest avlägsna regioner. De kom som resultat av ett avtal mellan Havanna och Brasiliens vänsterregering som bad om kubansk hjälp för att behandla de som det egna hälsosystemet inte lyckats nå.

Under hela sin valkampanj smädade Bolsonaro de kubanska läkarna, kallade dem för 5:e kolonnare, terrorister och lovade att utvisa dem. När han tog makten efter en USA-stödd kupp mot Arbetarpartiregeringen uppfyllde Bolsonaro sitt löfte. Han sparkade ut många av de kubanska läkarna och de fattiga områdena på landsbygden blev utan medicinsk personal.

Men nu i februari har Brasiliens regering gjort en kursändring. Den har inte kunnat fylla de tomma platserna så det avtalade om att de 1 800 kubanska läkare som fanns kvar i landet skulle återvända till de samhällen där de tidigare arbetade. Och nu, i Covid-19 pandemin, har högerregeringen gjort en 180-graders vändning. På en presskonferens 15 mars bönföll landets hälsominister João Gabbardo Kuba om att skicka tillbaka läkarna för att hindra landets hälsovårdssystem från att kollapsa under trycket av pandemin.  Gabbardo förklarade att 5 000 av de återvändande kubanska läkarna ska spridas ut till olika vårdcentraler i det vidsträckta landet.

Bolsonaroadministrationens omsvängning är särskilt pinsamt med tanke på att presidenten så sent som förra året hävdade att de kubanska läkarna inte var riktiga läkare, utan att de var ideologiska hjärntvättare som tränade fattiga brasilianare till gerillakrigare. 2019 sa Bolsonaro att ”PT [Arbetarpartiet] skickade cirka 10 000 utklädda läkare hit till Brasilien, till fattiga platser för att skapa gerillaceller och indoktrinera folk. De gjorde det till den grad att, när jag kom så åkte de eftersom jag var ute efter dem.”

Men realiteten i coronaviruskrisen har tvingat också en av Kubas värsta fiender att söka hjälp från ett land med ett hälsovårdssystem med världsrykte.

Brasilien är världens femte största ekonomi och har fler än 210 miljoner invånare. Kuba, å andra sidan, är ett relativt fattigt land med bara 11 miljoner invånare och lider under en kvävande USA-blockad. Men tack vare landets socialistiska system så har landet högt kvalificerade och hängivna läkare som de kan undvara, också till nationer som hjälper USA i försöken att störta Kubas regering.

Brasiliens Arbetarparti reagerade på nyheten i ett officiellt uttalande: ”President Bolsonaro är skyldig det brasilianska folket och alla kubanska läkare en ursäkt, för lögner, attacker och fake-news.”

The Gray Zone 200317 (nedkortat)

Amid coronavirus pandemic, Bolsonaro’s Brazil begs for Cuban doctors – after expelling them

Brasilien kryper till korset – ber de kubanska läkarna att återvända

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0