Corona: Kuba mot strömmen

"Tack så mycket för hjälpen, kubanska läkare", står det på kvinnans plakat från ett annat sammanhang. Fotograf okänd.

Coronaviruset: Kuba går emot strömmen

Trump försöker övertala tyska experter att flytta till USA och utveckla vaccin enbart för USA-marknaden. USA försöker hindra Venezuela och Iran från tillgång till mediciner mot epidemin. EU och enskilda EU-länder förbjuder utförsel av mediciner och skyddsutrustning utanför gränserna. I Sverige kan vi läsa om hur leverantörer passar på att höja priset på sjukvårdsmaterial. Marknaden styr, trots att den i rådande läge mer än vanligt visar hur oduglig den är.

USA hindrar Venezuela från att köpa läkemedel för behandling av Coronaviruset

Leverantörerna höjer priset på sjukvårdsmaterial

Kuba får alltfler förfrågningar om hjälp och ställer som alltid upp. Kontrasten mellan det rika väst och det fattiga och blockerade Kuba är skriande. Här är det humanism och medmänsklighet som styr. Oavsett när det gällt jordbävningar i Haiti eller Pakistan, ebolaepidemi i Västafrika eller coronvirussmitta i världen: Kuba finns där och är oftast de första och effektivaste att ge hjälp.

Som Svensk-kubanska föreningens hemsida publicerade igår; så bistår Kuba ett brittiskt kryssningsfartyg med drabbade personer ombord som andra länder vägrar släppa till hamn. Vi publicerade också igår att flera regeringar vänt sig till Kuba med begäran att inskaffa det kubanska läkemedlet Interferon Alfa 2 -B. Nyheterna fortsätter att ramla in:

Kuba bistår coronadrabbat kryssningsfartyg

Världen ropar efter kubansk medicin mot Coronasmittan

 

·       El Salvadors regering, under ledning av den USA-vänlige Bukele, beställer 6 000 injektioner av det kubanska antivirusläkemedlet Interferon Alfa 2 -B.

I en intervju med Kubas ambassadör i Honduras i kväll uppgav denne, på en fråga från tevekanalen Canal 36, att det skulle dröja 2 minuter och 46 sekunder att skicka en fråga till Kubas regering om möjligheten att inskaffa det kubanska läkemedlet, som redan har köpts in av Italien, Spanien och flera andra länder.

·       Kubanska experter anlände idag till Venezuela och kommer också till Nicaragua i veckan för att bidra med sin rika erfarenhet att bekämpa dramatiska katastrofer som den nuvarande krisen med coronaviruset. Nicaragua har fortfarande inga registrerade fall medan Venezuela har 19, alla ”importerade”.

·       I måndags tillkännagavs att borgmästaren Daniel Jaude i staden Recoleta, Chile, beställt mediciner från Kuba. Det gäller Interferon 2B, som redan använts i Kina, Spanien och Italien för att behandla smittade från högriskgrupperna.

·       I helgen tillkännagavs att Kuba skickar mediciner, tre specialistläkare och tolv sjuksköterskor till den karibiska ö-nationen Saint Vincent and the Grenadines.

Dick Emanuelsson, 200316

Jadue anuncia importación de medicamento para el coronavirus y expertos rechazan efectividad del fármaco

CUBA Sending 3 Doctors,12 nurses Specializing In Infectious Diseases To SVG