Che, Fidel, Kuba och Palestina

Egyptens dåvarande president Abdel Nasser med Che Guevara 1959. Foto: wikimedia

Che, Fidel, Kuba och Palestina

Fidel Castro med Yasir Arafat. Foto: Arafat foundation

Affisch för den kubanska kampanjen i solidaritet med Palestina, | Foto: X/ @DenisDiazPelae2

Kubas solidaritet med Palestina sträcker sig tillbaka till revolutionens första år. Redan då besöktes regionen av Che Guevara och en kubansk delegation. Sedan dess har samarbetet och solidariteten stärkts.

Ches besök till Gaza 1959 var det första tecknet på att den sionistiska ockupationen av Palestina övergick från en regional konflikt till en världsomspännande kamp mot kolonialism.

Den utlösande faktorn var Bandungkonferensen 1955 som resulterade i den Alliansfria rörelsen, vars medlemsländer nyligen skakat av sig det utländska och förtryckande oket.

Che Guevaras besök till Gazaremsan 18 juni 1959, på inbjudan av Egyptens ledare och president Gamal Abdel-Nasser, skapade ett förhållande av solidaritet och harmoni mellan Kuba och den palestinska saken.

Nassers ställning som en världsledare i kampen mot imperialism och kolonialism gjorde att politiker i olika delar av världen själva kunde se de förödande resultaten av den etniska rensningen av Palestina, som tydligt visades av flyktinglägren i Gaza.

Kubas president Miguel Díaz-Canel om Palestina. Foto: Radio Havanna

Gaza blev symbol för Palestina. Denna lilla landremsa, 1,3 procent av Palestina, blev den enda kvarvarande platsen där Palestinas flagga hissades. Landremsan bar en stor del av flyktingströmmarna i samband med katastrofen, Nakba, vid fördrivningen av palestinierna. Då blev Gaza ett tillfälligt skydd för invånarna som kastats ut från 247 byar i södra Palestina.

Ches besök kom som ett stöd till den palestinska befrielserörelsen och revolutionära organisationer som bekämpade imperialism och kolonialism. Det var ett unikt besök som mottogs entusiastiskt av ledare för motståndet mot Israel och av palestinierna.

Vi minns Che Guevara, född 14 juni 1928 i Rosario, Argentina.

Al Mayadeen 2021, Palestine Land Society, 2005 (ZT)

HÄV BLOCKADEN OCH TERRORSTÄMPLINGEN AV KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72