Chile: ”Den perfekta diktaturen” 

Så här behandlas journalister i Chile när de bevakar demonstrationerna mot regimen. Källa: www.laizquierdadiario.cl

Chile: ”Den perfekta diktaturen” 

Sedan den 18 oktober 2019 och början av den sociala revolten har det chilenska folket gått ut på gatorna för att demonstrera mot sociala orättvisor, vare sig det gäller pensionssystemet, privatiseringen av vattnet eller det ojämlika utbildningssystemet. Är det för mycket begärt att kräva att utbildning, pensioner, vattnet ska vara en rättighet och inte en kommersiell konsumtionsvara?

Människorna har efterlyst förändringar och utövat sin rätt att fredligt demonstrera för förändring. Staten har inte lyssnat och istället har demonstranterna bemötts med brutalt våld från de statliga säkerhetsstyrkorna. De allvarliga och omfattande brotten mot mänskligheten som begåtts av säkerhetsstyrkorna, under ledningen av presidenten Sebastian Piñera är inte isolerade. De utgör snarare en generaliserad attack mot civilbefolkningen. Dessa brott har genomförts på ett systematiskt sätt i avsikt att skada, bestraffa, skrämma demonstranterna och bryta ner de sociala proteströrelserna. I fredags belägrades plaza Baquedano, (eller plaza Dignidad/Värdighet döpt av folket) med 1 000 kravallpoliser för att hindra folk från att kunna demonstrera. Den polisstyrkan kommer att stå där i full krigsmundering varje fredag under en oviss framtid.

Svensk-Chilenska vänskapsföreningen- Chile desperto Suecia skriver i ett uttalande 14 mars:

”Den chilenska regimen, under presidenten Piñeras sista mandatår, håller på att militarisera hela samhället. Polisen angriper de sociala rörelserna och människorättsorganisationerna och fängslar och terroriserar aktivister och ledare.

Igår lördagen 13 mars genomförde polisen räder och arresteringar på många förorter i Chiles huvudstad Santiago och i andra regioner som Antofagasta. Polisen angrep lokaler för soppkök och kulturföreningar. Det finns också rapporter om olagliga fängslanden av människor, bland dem många minderåriga. Det har också rapporterats om misshandel och trakasserier av den oberoende pressen och människorättsobservatörer.  Media i Sverige förblir tysta och rapporterar inte vad som pågår. Enligt utrikesministern Ann Linde är Chile ’en demokrati och en viktig handelspartner’ för Sverige. Enligt det chilenska folket befinner sig Chile redan nu i en diktatur.”

För mer info, se t.ex. 

https://prensaopal.cl/2021/03/15/la-dictadura-perfecta/  (spanska) 

och

https://www.telesurtv.net/opinion/Del-estallido-a-las-urnas-Chile-a-las-puertas-de-un-ano-bisagra-20210308-0034.html

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)