Bryter Kuba de stora läkemedelsföretagens dominans?

Kan Kuba bryta de stora läkemedelsföretagens dominans?

”Ett framgångsrikt coronavaccin från Kuba skulle kunna bryta de stora farmaceutiska företagens kontroll av marknaden i USA och Europa”, säger diplomaten Sir Ronald Sanders från Antigua och Barbuda.

Den världsomfattande vaccineringen mot Covid har inte gått smärtfritt. Bara en handfull länder har kommit upp i 10 procents vaccinering av befolkningen, och då pratar vi bara om den första dosen. De främsta orsakerna till att det går så trögt är att rika länder hamstrar värdefulla doser och att de vägrar att dela med sig av rättigheterna till sina skapelser. Båda dessa faktorer har medfört massiv brist på vaccin, särskilt i fattiga länder.

Detta har fördömts av välgörenhets- och människorättsorganisationer. Oxfam har uttryckt sin avsky över att, på grund av copyrighträttigheter som innehas av tre av de största läkemedelsföretagen, de inte gör någonting för att producera vaccin så länge de inte säkrat rättigheterna, trots att upp till 10 000 människor dör dagligen av Covid-19. Human Rights Watch stöder ett förslag som lagts fram av Indien och Sydafrika om att västerländska regeringar ska häva alla restriktioner mot tillverkning av livräddande vaccin. Men sannolikheten att det sker är liten.

En ljusglimt kommer från Kuba. Landets egentillverkade Soberana 02 (”Suverän”, ”Självständig”) är idag inne i den tredje och sista fasen av tester. Den provas nu på 150 000 människor under de närmaste veckorna. Om det går enligt planerna kan sedan massvaccinering påbörjas.

Möjligheten av ett vaccin som utvecklas i ett utvecklingsland och som inte håller på strikta patentbestämmelser gör att många ivrigt väntar på resultaten av de slutgiltiga testerna. ”1 mars kommer antagligen att bli en milstolpe i den världsomfattande kampen mot Covid-19”, säger Arnold August till MintPress. Han är författare till en rad böcker om Kuba, inklusive ” Cuba-U.S. Relations — Obama and Beyond”. Han fortsätter: ”Kuba har 11 miljoner invånare. Men trogen sin internationalistiska anda så planerar de att tillverka 100 miljoner doser för användning i andra länder. Pakistan, Indien, Vietnam, Iran och Venezuela hör till de länder som redan visat intresse.”

Och andra instämmer:  ” Ett framgångsrikt coronavaccin från Kuba skulle kunna bryta de stora farmaceutiska företagens kontroll av marknaden i USA och Europa”, sa diplomaten Sir Ronald Sanders från Antigua och Barbuda igår.

Den fortsatta blockaden från USA mot ön försvårar tillverkningen. Det blockerade Kuba har problem med att kunna köpa nödvändigt material för vaccintillverkning. Sjukhus står inför enorma svårigheter med att importera livräddande utrustning. Landet har också svårt att producera tillräckligt med livsmedel för att föda sin befolkning. Regeringen i Havanna hävdar att blockaden har kostat mer än 750 miljarder dollar.

Utöver blockaden, som effektivt straffar alla som försöker handla med Kuba, så har USA försökt utmåla Kubas berömda medicinska brigader som trafficking och hävdar att läkarna tvingas att delta och att de inte får betalt, eller betalas för lite. På väg ut ur presidentämbetet passade Trump också på att föra upp Kuba över länder som USA hävdar stöder terrorism. [Fast det är Kuba som har över 3 000 döda på grund av terrorism från USA, inte tvärtom].

Kubas medicinska brigader var berömda redan innan pandemin, men de skapade rubriker i hela världen när de reste till ett stort antal länder, inklusive rika länder som Italien, för att bekämpa viruset. Som ett resultat av detta har de nominerats till årets Fredspris dussintals gånger.

MintPress pratade med Dr Helen Yaffe vid Glasgow University, författare till ”We Are Cuba! How a Revolutionary People Have Survived in a Post-Soviet World”, som säger att:

”Medan kommentatorer i Nordamerika och Europa är förvånade över att Kuba är bland de som leder utveckling av egna Covid-19 vacciner, och det enda landet i Latinamerika som gör det, är det inte någon överraskning i utvecklingsländerna. Redan innan pandemin exporterade Kuba bioteknologiska produkter till 49 länder och har partnerskap med nio.”

”Sedan mars 2020 har ön skickat ut 53 brigader med 3 700 experter till 39 länder och territorier”, säger August. Vaccinet kommer förmodligen att säljas till andra länder för nära produktionskostnaden. ”Det är troligt att Covid-19 vaccin som skickar till utvecklingsländer finansieras efter vad respektive land har råd med”, tillägger Yaffe. [Det betyder att fattiga länder som Haiti och Niger inte betalar något alls].

Coronaviruset har slagit hårt mot Kubas viktiga turistindustri. Ekonomin krympte med 11 procent 2020, något som medfört arbetslöshet och varubrist. Men landet har kommit på ett nytt sätt att locka tillbaka turisterna: genom att erbjuda alla turister som besöker ön vaccinering. Med en på konstgjord väg framkallad brist på vaccin i världen så kan detta vara ett lockande erbjudande för många människor i rika länder.  

Kubas medicinska internationalism är mer än 60 år gammal då de först svarade på Valdiviajordbävningen, den kraftigaste som någonsin uppmätts. Nödhjälpsarbetare skyndade till Chile där en jordbävning med 9,5 på Richterskalan medförde tusentals döda och en tsunami som dödade människor ända borta i Japan. Under de följande sex årtiondena uppskattar Kubas regering att det hjälpt två miljarder människor, utfört 14 miljoner kirurgiska ingrepp och räddat 8,7 miljoner människoliv.

Att bryta storföretagens makt över coronavaccinteknologi, kommer säkerligen att rädda ett otaligt antal liv. Det är ännu en anledning till att testerna med de kubanska vaccinen följs noggrant i stora delar av världen.

Mintpress 210301

Could Cuba’s Covid Vaccine Break Big Pharma’s Grip on Production?

Sovereign 2: Could Cuba’s Covid Vaccine Break Big Pharma’s Grip on Production?

Latinamerikas första vaccin mot COVID-19

Kubas Läkemedelsverk ”Cecmec”, som kontrollerar och godkänner läkemedel och instrument, har godkänt fas III i den kliniska utprovningen av vaccinkandidaten Soberana 02, efter noggrann analys av den dokumentation som Finlayinstitutets vaccinavdelning lagt fram.

Samma dag meddelade Kubas president Miguel Díaz-Canel Bermúdez på sitt Twitter-konto att de kliniska proven av vaccinkandidaterna Soberana 02 och Abdala går in i fas III i Havanna, Santiago de Cuba och Guantánamo, med över 85 000 volontärer. Och i Cienfuegos gäller det även fas II av Soberana 01. ”Det väcker hopp, men låt oss inte glömma ansvaret”, sa han.

Han betonade också ”ytterligare en vetenskaplig milstolpe Kuba: Sovereign 01A, en ny vaccinkandidat (den femte i Kuba) för rekonvalescenter efter COVID-19. Kubansk vetenskap fortsätter att komma med goda nyheter.

Sådana resultat påminner oss om att revolutionens historia är en kontinuerlig cykel med episka ögonblick som i olika skeden präglat såväl samhälle som folk, som stått för alla stordåd.

Landets historia har sedan 1959 skapats av de stora kollektiva insatserna, samhällsbesluten tidens anda och tro på saken. Vi kubaner stod för dem som målade vår historia med hoppets gröna färg, och det folk som åstadkommit detta tänker inte undergräva sin trygghet i morgon.

Vi ingrep som kollektiv, och vi vann, i alfabetiseringskampanjen, i utrensningen av USAs banditer i Escambray, vi övervann den imperialistiska aggressionen i Playa Girón, vi genomförde landets institutionalisering, tog kampen för produktionen, i hela landets industrialisering, och kampen för att få hem Elián González som kidnappats till USA.

Kuba kommer snart att ta itu med en sagolik utveckling, kanske den viktigaste i dagsläget: att immunisera hela folket mot ett dödligt virus som terroriserar världen.

Pandemin är en av de största utmaningarna i vår tid, tillsammans med den globala uppvärmningen, risken för en kärnkraftsexplosion, kärnvapen och USA:s aggressiva rovdjurspolitikpolitik.

Tack vare bioteknikens utveckling har vi kunnat producera Latinamerikas första vaccin mot SARS-COVID-2-viruset, som enligt Pan American Health Organization och FN:s organisation för industriell utveckling, kommer att göra det möjligt att starta en vaccinationskampanj som ska skydda hela folket mot COVID-19.

Efter att ha färdigställt den första satsen på 150 000 doser Soberana 02 (av hundra miljoner planerade) och förberedelse pågår för den andra, har framställningen av vaccinkandidaten Abdala också inletts.

Vad som händer i detta land – mitt under en grym blockad mot varje ekonomisk viktig import – är bara möjligt eftersom det handlar om Kuba, dess revolution, dess sömnlösa arbete för att bevara folkets liv och hälsa, allt som vi åstadkommit med Fidels stöd.”

Eva Björklund, fritt efter Julio Martínez Molinas artikel på internet@granma.cu, 210303

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72