Ökat skydd för Kubas korallrev

Projekt för att skydda Kubas korallrev

Kuba har de friskaste korallreven i Karibien. Nu pågår ett projekt i samarbete med FN i ett område, Playa el Coral, för att gynna korallreven. Det är ett område som är idealiskt för sportdykning och som ligger nära Varadero, 115 km öster om Havanna.

Ministeriet för Vetenskap och Miljö, Citma, informerar om Ecovalor som arbetar med ekologiska projekt och som samlar sex strategiska sektorer för biologisk mångfald och planerar en hållbar utveckling för området, som främjar miljön på olika sätt.

Den tekniske chefen Eilen Dominguez säger att ”plantera koraller är en ny erfarenhet för oss och för närvarande har vi plantskolor för två sorters korall som är utrotningshotade, Acropora palmata och Cervicornis. ”När de uppnått en viss bestämd storlek placeras de ut i zoner i revet som skadats. Sedan övervakas utvecklingen av dessa kolonier som kan hysa marint liv som är beroende av rev för näring och skydd.”

Dominguez förklarar att korallreven är massiva geologiska strukturer med biologiskt ursprung och olika former som täcker vissa steniga marina tropiska och subtropiska bottnar. Enligt honom är variationen av marina arter i korallzonen en av de omgivningar som hyser den mest komplexa biologiska mångfalden i världen.

”Zonen tillhandhåller attraktion för turism, fiske, skydd för kuster, förutom sin färggranna och skapande landskap för kolonier av ryggradslösa djur.”

Prensa Latina 210302

Proyecto de Naciones Unidas favorece corales en provincia de Cuba

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)