Sanktionerna mot Venezuela fortsätter. Sverige traskar patrull. Korrupte Guaido nöjd.

Ann Lindes och Fredrik Malms favoritdemokrat i Venezuela, Guaido. På bilden med colombiansk paramilitär. Dessa har Guaido lovat att få verka fritt när han tar makten. Foto: twitter @wilcan91

Angreppen mot Venezuela fortsätter

USA:s och EU:s sanktioner mot Venezuela har nyligen kraftigt fördömts av FN:s rapportör (se https://svensk-kubanska.se/biden-ska-fortsatta-morda-venezolaner-tills-en-vald-regering-lamnar-plats-for-en-usa-marionett/ ). Men istället för att hävas kommer de att skärpas, med mer lidande som följd. Sveriges utrikesminister klamrar sig, liksom USA, fast vid Juan Guaido. En person vars stöd finns utanför Venezuela. Och också där krackelerar det. Allt färre erkänner denne person som inte innehar någon politisk post. Han har förskingrat miljontals dollar, samarbetar med colombiansk paramilitär, gjort flera havererade kuppförsök och har i misslyckats med allt han företagit sig. Enligt Fredrik Malm ”ledare för Venezuelas demokrater”. En större lögn idag än någonsin tidigare. 

När nu Biden ger 300 000 venezolanska migranter ett tidsbegränsat uppehållstillstånd bör det tolkas som att USA kommit fram till att ett maktskifte i Venezuela inte blir möjligt den närmaste tiden som Trump hotat med tidigare. Dock kommer sanktionerna att intensifieras menar en USA-tjänsteman. Trump-administrationen skärpte också avsevärt de ekonomiska sanktionerna mot Venezuela, särskilt mot oljesektorn, för att tvinga fram ett regimskifte men misslyckades på alla fronter.

Biden-administrationen menar att Trumps försök var en misslyckad strategi men kommer ändå att fortsätta med sanktionerna. ”USA har inte bråttom att upphäva sanktionerna”, sade en hög tjänsteman. ”Men vi måste erkänna att ensidiga sanktioner de senaste fyra åren inte har lyckats uppnå en förändring i valresultat i landet.”

Samtidigt har en norsk delegation landat denna vecka i Caracas för att fortsätta med sina ansträngningar att etablera en dialog mellan parterna. Norrmännen var först i Bogota för att träffa delar av oppositionen och USA. I Caracas kommer den norska delegationen att träffa både regeringen och en annan del av oppositionen.

Idag träffade utrikesministern och riksdagsledamöter den självutnämnde Guaidó. Liberalerna har slutat kalla honom för president, nu är han bara ”ledare för Venezuelas demokrater” vad det nu ska betyda. Sverige är ett av de få länder som fortfarande tror att Guaido är ledare och demokrat.

Liberalernas Fredrik Malm lever upp till sitt rykte som USA:s handgångne. Därefter en kommentar från Venezuelas ambassad i Sthlm

NordicVene, Venezuelanätverket 210310