Chomsky och Pilger: ”Om Venezuela faller, faller också mänskligheten”

Illustration: http://www.handsoffvenezuela.org/

I en exklusiv intervju för Telesur med språkforskaren Noam Chomsky och journalisten John Pilger betecknar dessa USAs position gentemot Venezuela som ”avsaknad av respekt”. Men de säger också att USA inte kommer att invadera Venezuela, eftersom landet kan försvara sig.

I intervjun med Telesur säger de två progressiva intellektuella att USAs attityd visar brist på respekt, men samtidigt att den är typisk för hur presidenter i USA uppträtt genom åren. Noam Chomsky betecknar Trumps uttalanden som ”chockerande och farliga”. Han tillade att man ska komma ihåg att Trump talar utifrån sin väljarbas och försöker vara kvar i centrum för all uppmärksamhet, utan att bry sig om konsekvenserna av sina uttalanden för världen (bortsett från sin egen ficka och bilden av honom själv)

”Hoppet är att några av generalerna runtom honom antagligen förstår konsekvenserna och klarar av att kontrollera honom”.

Journalisten John Pilger kommenterade Trumps uttalanden om ett aggressivt ingripande skulle sammanfalla med hur USA agerat tidigare. ”Hotet om en militär invasion är typiskt för USAs hot de senaste 70 åren,” säger han. ”USA har redan invaderat Venezuela med undergrävande grupper och organisationer som NED, som backar upp den så kallade oppositionen som med våld försöker att störta den demokratiskt valda regeringen: ett grovt brott mot internationell rätt”, understryker Pilger.

”Det är osannolikt att USA invaderar Venezuela. Washington invaderar bara försvarslösa länder och Venezuela kan försvara sig. Det man kan kräva är att världen stödjer Venezuela, ett land utsatt för en våldsam propagandakampanj, ett krig genom medierna. Om Venezuela faller, så faller också mänskligheten”, sade Pilger.

Telesur 170813