Venezuela: Oppositionen backar, deltar i valet

Illustration: http://www.handsoffvenezuela.org/

1. Misslyckat RegimskifteSociologen och VD för opinionsinstitutet Hinterlaces, Oscar Schemel, säger i en intervju i tidningen Ultimas Noticias att oppositionens plan att störta landets president Maduro misslyckades för att de varken förmådde att mobilisera de fattiga i de våldsamma protesterna för att provocera fram något socialt sammanbrott eller någon splittring inom den venezolanska statsapparaten, framförallt inom försvarsmakten. Det sista är avgörande för att lyckas att störta regeringen.

Schemel hävdar att oppositionen saknar en plan B och kommer att delta i de regionala valen i oktober splittrade. Dock framhåller sociologen att det är viktigt att se skillnaderna mellan valet till grundlagsförsamling i juli och de kommande regionala valen i oktober. Det första handlade om krig eller fred, barrikader mot arbete, våld eller respekt. I de kommande valen finns däremot kandidater och olika partier.

2. Míami Herald angriper oppositionenHögertidningen Miami Herald riktar stark kritik mot den venezolanska oppositionen för att de övergivit ”gatorna” och nu förbereder sig för att delta i de regionala valen i oktober. Tidningsartikeln citerar flera etablerade personer på högerkanten som öser kritiska tillmälen mot oppositionen, att de saknar politisk disciplin, skolning och etik, att oppositionen endast är ett valmaskineri och brister i förmågan att ta fram strategier.

Miamitidningen målar upp en bild av en försvagad, frustrerad och splittrad opposition. Enligt ett opinionsinstitut som citeras i artikeln motsätter sig 51% att oppositionen deltar i de kommande valen till delstatsguvernörer.
Francisco Contreras 170817