Chris Smalls ansluter sig till kampen mot blockaden av Kuba

Chris Smalls möter Kubas president.

Chris Smalls ansluter sig till kampen mot blockaden av Kuba

Nyligen gick artisten Harry Belafonte bort, och hans aktivism för medborgerliga rättigheter lyftes fram i alla pressmeddelanden. Men inte hans sympati och solidaritet med Kuba.

Samma sak hände med Nelson Mandela, som alltid var lojal mot den kubanska revolutionen.

Havanna fick nyligen besök av Chris Smalls, grundare av Amazons första fackförening och enligt Time Magazine en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

Smalls skrev på Twitter: ”Det var en ära att träffa Miguel Díaz-Canel. Vi kommer att kämpa tillsammans för ett slut på de omänskliga sanktionerna mot Kuba. Det kubanska folket har en fantastisk president.”

Dessa ord släpptes inte igenom mediacensuren. Det gjorde inte heller polisens kvarhållande i timmar på flygplatserna i Miami och Newark av ungdomar som, tillsammans med Smalls, återvände från ett evenemang till stöd för ön.

Märkligt nog hörde vi samma dag talesmannen för State Department än en gång anklaga Kuba för att ”kränka friheterna”.

Som föreningsfriheten, den frihet som är så respekterad i USA? På jätten Amazon var Chris Smalls tvungen att kämpa mot ett brutalt maskineri av hot och utpressning, något som är gemensamt för alla stora företag i USA, för att kunna legalisera ens en fackförening.

Första maj firas över hela världen för att hedra Chicago-martyrerna som dog i kampen för åtta timmars arbetsdag. Utom i USA, där det inte ens är en allmän helgdag.

Ja, ja, allt detta… i ”friheternas land”.

Cubainformación 230522 / cv

Chris Smalls se une a la lucha contra el bloqueo a Cuba