Correa: Förföljelsen i Ecuador intensifieras

GUE/NGL, CC BY-SA 2.0

Correa: Förföljelsen i Ecuador intensifieras inför valen

Ecuadors förre president Rafael Correa (2007–2017) fördömer den juridiska förföljelse som idag pågår mot hans rörelse Medborgarrevolutionen (Revolución Ciudadana, RC) inför de tidigarelagda allmänna valen. [Se Ecuadors president upplöser parlamentet]

I en video som publicerades på hans sociala medier räknade den tidigare presidenten upp de förevändningar som använts för att få personligheter från hans politiska rörelse, som t.ex. hans tidigare vicepresident Jorge Glas, ställda inför rätta eller satta bakom galler.

Han nämnde hur riksåklagaren Diana Salazar i torsdags åter aktiverade det redan ogiltigförklarade fallet Singue mot Glas, om oegentligheter i ett oljekontrakt, och en annan process om påstådd förskingring i ett vägprojekt.

”Pressen är enorm”, sade Correa och tillade att för att bli av med CR har de förstört landet.

Han påminde om att det i sex års tid har pågått åtgärder för att neutralisera honom och eliminera Correismen, utan hänsyn till sanning, mänskliga rättigheter, frihet eller möjligheten att leva i sitt land.

För detta har de använt all statlig makt, korrupta medier och journalister samt ekonomisk makt, sade RC-ledaren.

Han uppmanade ecuadorianerna att gå till valurnorna den 20 augusti och ta tillfället i akt att sätta stopp för det terrortillstånd som skapats av en regering i händerna på maffiorna, som inte bekämpar brottsligheten eftersom den har infiltrerat regeringen.

Förväntningarna på RCs president- och vicepresidentkandidater är för närvarande höga.

Det verkar troligt att rörelsen RC, som anses vara den starkaste på nationell nivå, kommer att upprepa en av kandidaterna till presidentvalet 2021, Andrés Arauz eller Carlos Rabascall, även om namnet på den tidigare lagstiftaren Luisa González också nämns.

Hon kritiserade också den selektivitet med vilken riksåklagaren behandlar ärenden, eftersom hon hittills inte har avgjort ärenden som rör den nuvarande presidenten, Guillermo Lasso.

Arauz å sin sida hävdade: ”De återupptar det juridiska kriget eftersom de inte kommer att kunna vinna över folkets vilja i valurnorna. Strategiskt tålamod för att vinna. Det dröjer inte länge nu.”

Aviseringen om tidigarelagda val kom efter att Lasso den 17 maj upplöste nationalförsamlingen just när denna instans drev en åtalsprocess mot honom för det förmodade brottet förskingring, som skulle kunna leda till hans avsättning.

Enligt tidtabellen skall den första valomgången äga rum den 20 augusti, en eventuell andra valomgång den 15 oktober och den nya presidenten utses i november.

Prensa Latina 230602 /cv

Persecución en Ecuador arrecia en época electoral, denuncia Correa

 

Korruptionsanklagad president i Latinamerika använder mystiska pengar och företag i Florida under riksrättsprocessen

Samtidigt som Ecuadors president hotades av riksrätt för påstådd korruption, fick ett litet PR-företag i Miami ett sexsiffrigt kontrakt för att påverka journalister att publicera positiva artiklar om den omstridde ledaren – inte i Ecuador, där hans politiska situation var allvarlig, utan i brittiska och USA- medier, inklusive i Miami, visar intervjuer och offentliga register.

Det finns många mysterier kring betalningen på 250 000 dollar för PR till förmån för president Guillermo Lasso, enligt en gemensam undersökning av Miami Herald, Organized Crime and Corruption Reporting Project och Ecuadors Plan V Magazine. Var kom den ifrån? Varför inleda en Florida-baserad charmoffensiv om man kämpar för att hålla sig flytande politiskt i Ecuador? Var det pengar från den ecuadorianska allmänheten som avleddes till politiskt bruk, vilket ju vore olämpligt – och som Lassos pressekreterare förnekar? Kom en välgörare till Lassos hjälp? Stod den förmögne presidenten, som tidigare kopplats till tiotals miljoner i fastigheter i södra Florida, själv för notan?

Läs vidare i Miami Herald 230605 här:
Accused of corruption, Latin leader uses mystery money…