CIA: USA finansierar ”oberoende journalister” på Kuba

USA finansierar ”oberoende journalister” på Kuba för att sprida propaganda, berättar före detta CIA-spion

Den före detta CIA-analytikern Fulton Armstrong berättade för brittiska dagstidningen The Guardian att ”många av de så kallade oberoende journalisterna på Kuba indirekt finansieras av USA”. De sprider regeringsfientlig desinformation med stöd av USA-organisationen NED.

En tidigare toppspion från CIA har erkänt att USA finansierar regeringskritiska propagandister på Kuba som framställer sig som ”oberoende journalister”. Den stora brittiska tidningen The Guardian har talat med CIA-veteranen Fulton Armstrong, som beskrivs som ”den US-amerikanska underrättelsetjänstens mest seniora analytiker för Latinamerika från 2000 till 2004”.

Armstrong uppgav att på Kuba ”är många av de så kallade oberoende journalisterna indirekt finansierade av USA”. Han påpekade att Joe Bidens administration i dag finansierar regeringsfientliga oppositionella krafter på Kuba med minst 20 miljoner dollar i årligt stöd för förment ”demokratifrämjande” verksamhet.

The Guardian skriver att CIA har en historia av att sprida desinformation på Kuba, som en del av USAs informationskrig som syftar till att destabilisera den revolutionära regeringen. Tidningen skriver:

Finansiering av media har länge varit en del av Washingtons diplomatiska verktygslåda.

På 1960-talet försökte Radio Swan, ett hemligt CIA-program, inte bara genomföra en propagandaoffensiv för att undergräva stödet för Fidel Castro, utan fungerade också som en kommunikationslänk för kodade meddelanden till paramilitärer under den misslyckade invasionen i Grisbukten 1961.

Tio år sedan framkom det att USAs regering hade betalat entreprenörer för att skapa ZunZuneo, ett socialt nätverk som byggde på sms, för att organisera ”smarta ligor” på ön. Och under historiska, i stort sett spontana protester mot regeringen på ön 2021, fick externt finansierade och externt styrda ”bots” regeringskritiska hashtaggar att bli trendiga på Twitter.

Än i dag finansierar Washington en annan framstående spanskspråkig, antikubansk desinformationskanal, Radio y Televisión Martí, som är en del av regeringens propagandaarm US Agency for Global Media (tidigare känd som Broadcasting Board of Governors).

Armstrong, den före detta CIA-agenten, förklarar för The Guardian USAs destabiliseringsstrategi genom att finansiera oppositionella medier i främmande länder som Kuba:

USAs program är utformade med en win-win-strategi. Vi vinner om oppositionsmedierna får fotfäste, och vi vinner om de provocerar fram förtryck från regeringen.

Detta ställer regeringen inför ett dilemma – att låta organiseringen och finansieringen fortsätta eller att riskera image och trovärdighet genom att krossa den.

Förutom att spionera för CIA arbetade Armstrong för utrikesdepartementets avdelning för USAs intressekontor på Kuba (då inrymt på Schweiz ambassad i Havanna).

Armstrong tjänstgjorde som USAs ”National Intelligence Officer for Latin America”, underrättelsetjänstens främsta analytiker med inriktning på regionen. Han var också ansvarig för Latinamerika för senatens utrikespolitiska kommitté.

The Guardian – som i sin tur är nära knuten till och samarbetar med Storbritanniens underrättelsetjänst – framställde den kubanska regeringen som repressiv för att den slog till mot utlandsfinansierade desinformationsagenter.

Den brittiska tidningen gladde sig åt de stora intäktsströmmar som regeringsfientliga medier på Kuba har och skrev: ”Små statliga löner har inte heller kunnat konkurrera med den privata sektorn.”

The Guardian berömde två högerorienterade kubanska oppositionella medier, El Toque och El Estornudo, men medgav att båda är finansierade av USAs regering. El Toque avslöjade för The Guardian att ”det har fått federala medel från USA ’indirekt’ som en del av en blandning av pengar från företag och stiftelser”.

El Estornudo finansieras av National Endowment for Democracy (NED), ett ökänt instrument för USA:s regimförändringsoperationer som har blandat sig i den interna politiken i länder runt om i världen. Allen Weinstein, en av NEDs medgrundare, sade 1991 till Washington Post: ”Mycket av det vi gör i dag gjordes i hemlighet för 25 år sedan av CIA”.

NED rapporterade att man gav El Estornudo 180 000 dollar år 2021 – en enorm summa pengar i vilket latinamerikanskt land som helst, men särskilt på Kuba, som har svårt att få tillgång till dollar på grund av Washingtons olagliga, sex decennier långa blockad mot landet.

I en rapport från 1977 med rubriken ”Världsomfattande propagandanätverk som byggts upp av CIA” medgav New York Times att CIA i början av 1960-talet hade upprättat ett medieföretag som hette Free Cuba Radio, vars ”propagandasändningar mot premiärminister Fidel Castros regering sändes via radiostationer” i olika städer i USA och i Karibien. Tidningen förklarade:

Ett av motiven för att inrätta Free Cuba Radio, sade en före detta CIA-tjänsteman, var att ha sändningstid tillgänglig i förväg om Radio Swan, som var tänkt som den viktigaste kommunikationslänken för invasionen i Grisbukten, förstördes av sabotörer.

Radio Swans täckmantel var tillräckligt tunn för att motivera en sådan oro. Den kraftfulla stationen, vars sändningar kunde höras över stora delar av västra halvklotet, drevs av ett ångfartygsbolag i New York som inte hade ägt något ångfartyg på länge. [Bolaget var alltså en täckmantel för CIA].

USA finansierar propaganda från oppositionella medier i Venezuela och Nicaragua
USA har använt samma taktik för att försöka destabilisera vänsterregeringarna i Venezuela och Nicaragua. NED har spenderat hundratals miljoner dollar på att finansiera högeroppositionella medier och så kallade ”organisationer i civilsamhället” i Venezuela.

Många av dessa grupper har varit medskyldiga till våld och deltagit i kuppförsök mot de demokratiskt valda presidenterna Hugo Chávez och Nicolás Maduro. I Nicaragua på 1980-talet stödde CIA högerextrema dödspatruller kända som Contras (förkortning för ”kontrarevolutionärer”), som brände ner skolor och sjukhus och bedrev en terrorkampanj för att försöka störta den socialistiska sandinistregeringen.

En viktig del av USAs hybridkrig mot Nicaragua på 1980-talet, och än idag, innefattade spridning av desinformation genom NED-finansierade tidningar som La Prensa, som ägs av den centralamerikanska nationens mäktigaste högeroligarker, Chamorro-dynastin.

Efter att sandinisterna genom demokratiska val kom till makten igen 2007 började USA återigen spendera miljontals dollar på oppositionella medier i Nicaragua.

Under ett blodigt kuppförsök 2018 spred USA-finansierade nicaraguanska oppositionsmedier extrem propaganda och falska nyheter och uppmanade öppet till våld och uppmuntrade människor att mörda president Daniel Ortega och hänga hans kropp offentligt.

Nicaraguanska högermedier finansierade av USAs regering sprider ständigt uppenbart falska nyheter för att attackera sandinisterna.    https://t.co/hzafT2yLH0

– Geopolitical Economy Report (@GeopoliticEcon) 8 augusti 2022

Ben Norton, G/E 230122
/cv

US funds ‘independent journalists’ in Cuba to spread propaganda, ex CIA spy admits