Kubas rom-mästare på UNESCOs lista över världsarv

Grattis, Kuba! Twitter: @UNESCO_es

Kubas rom-mästare på UNESCOs lista över världsarv

UNESCO ger ett erkännande till Kubas rom-experter genom att sätta upp kunnandet, som gått i åtta generationer, på sin lista över immateriella världsarv.

Romexperten Asbel Morales 54, säger till nyhetsbyrån AFP att ”det är ett erkännande av generationer av kubanska rom-mästare och till traditionen av kubansk rom.”

1862 drev den förste rommästaren tillverkningen av sin rom till perfektion. Det skedde i östra Kuba, runt staden Santiago. Idag finns lokala rom-destillerier över hela ön.

Tillverkarna har låtit hemligheterna i destilleringsprocessen gå från generation till generation. Sockerrörsjuice är den ingrediens som mest förknippas med rom. För ljus rom är det den tjocka, mörka sirapen melass som fås från sockerrör som är viktigast. Den ljusa rommen är den som används mest i drinkar och har en alkoholhalt på 40 procent.

Kubas förste rom-mästare José Pablo Navarro. Foto: Habana Club

De kubanska producenterna säger till UNESCO att ”expertkunskap är mer än bara en samling av duktiga producenter.” Det innefattar också råd till allmänheten om lämpligt uppträdande privat och i offentligheten. 

I Kuba finns 14 rommästare: tre ”first masters”, sju ”masters” och fyra lärlingar. Fem av dem är kvinnor. De flesta har studerat kemi. De måste också ha väl utvecklade smaklökar, doftträning och många års erfarenhet.

”Rom är inte bara sprit, utan också en viktig del av vårt kulturella uttryck. Den representerar en viktig del av vår kultur”, säger Morales, som varit mästare sedan 1993.

Andra kubanska metoder och praktiker har redan klassificerats som immateriell humant arv, t.ex. Tumba Francesa (2008). ”Fransk trumma” är en uppsättning sånger ackompanjerad av slagverk. Denna dans kom till Kuba med franska kolonisatörer och deras haitiska slavar i slutet på 1700-talet.

UNESCO har gett samma status till Kubansk Rumba (2016), Punto Cubano (2017) och Las Parrandas (2018).

Yahoo!News 230117 (nedkortat)

Cuban Rum Declared Cultural Heritage By UNESCO

Cuban Rum Declared Cultural Heritage By UNESCO (yahoo.com)

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)