Colombia begär ELN-förhandlare utlämnade, men Kuba respekterar Fredsdialogen

Colombias regering tillkännager att man reaktiverar arresteringsordern mot tio medlemmar av ELN som befinner sig på Kuba för fredsförhandlingar med Colombias regering. Under ett tal på fredagen sade Colombias president att detta innebär ett ”omedelbart slut” på de förmåner som beviljades inom ramen för den dialog som fastställdes av den tidigare administrationen.

Kuba kommer att respektera protokollen från fredsdialogen mellan Bogotá och ELN
Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla sade att Havanna kommer att följa protokollen för fredssamtalen mellan den colombianska regeringen och ELN-gerillan efter att Iván Duque upphävde suspenderingen av arresteringsordern mot 10 ELN-medlemmar i dialogen i Havanna.

”Kubas Utrikesdepartement kommer att strikt följa de undertecknade protokollen från fredsdialogen mellan regeringen och ELN, inklusive protokollet om eventuellt avbrott i förhandlingarna. Vi samråder med parterna och andra garanter”, skrev Rodríguez på sitt Twitter-konto och framförde även Kubas kondoleanser till Colombia för attacken.

Den colombianske presidenten sade på fredagen att han beordrat en reaktivering av arresteringsordern mot ELNs fredsförhandlare i Havanna och uppmanade de kubanska myndigheterna att utlämna medlemmarna i gruppen till Colombia, efter torsdagens bilbomb på kadettskolan i Bogotá, som orsakade minst 21 döda och dussintals skadade, och som man håller ELN ansvariga för.

Duque krävde också att gruppen överlämnar de människor som kidnappats och stoppar attackerna mot befolkningen och infrastrukturen i landet. Han klargjorde att Colombia kommer att fördöma varje land som stöder den nationella befrielsearméns guerrilla eller tillåter dess närvaro på sitt territorium.

Sedan Duque tillträdde den 7 augusti förra året, har hans regering frusit förhandlingarna med ELN och villkorat återupptagandet av fredssamtalen med att gerillan ska släppa all gisslan och upphöra med fientligheterna.

Dialogen fördes först i Quito, Ecuador, och sedan i maj 2018 i Havanna, där gerillans chefsförhandlare finns kvar. Dessa säger att de vill ha fred och har därför frigivit några av de människor som hållits fångna.

Kuba kommer att följa protokollen mellan ELN och Colombianska regeringen
Kubas utrikesminister upprepade Kubas engagemang i fredssamtalen mellan ELN och den colombianska regeringen och sade på fredagen att Havanna kommer att följa protokollen för fredssamtalen:

”Kubas utrikesdepartement kommer att strikt följa protokollen från fredsdialogen mellan regeringen och ELN, inklusive protokollet om en eventuell brytning av förhandlingarna. Samråd sker med parterna och andra garanter.” Chile, Venezuela, Brasilien och Norge är garanter för processen.

Kuba utrikesminister fördömer angrepp i Colombia
Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez fördömde attacken i Bogotá, Colombia, i sociala media, där han starkt förkastade terrorism i alla dess former och uttryck.

På Twitter uttryckte Rodríguez Kubas kondoleanser till Colombias regering och folk, främst de anhöriga till offren för bilbomben mot kadettskolan General Santander, i Colombias huvudstad. ’Våra kondoleanser till regeringen och folket i #Colombia, i synnerhet till anhöriga till offren för attacken som ägde rum idag i Bogotá.’

Enligt lokalpressen försökte bilbombaren komma in i polisstationen och när bilen skulle kontrolleras invändigt, accelererade föraren och körde in i en vägg, vilket ska ha aktiverat en explosiv laddning.

Cubainformación 190119

Colombia pide entrega de negociadores del ELN: Cuba reitera que respetará protocolos previstos en Diálogo de Paz