Kuba vill stärka förbindelserna med EU

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez bekräftade idag att Kuba vill stärka samarbetet och dialogen med Europeiska Unionen. På sitt twitter-konto säger han att relationerna mellan Kuba och EU med sina 28 medlemsländer, som baseras på ömsesidig respekt, har haft en positiv utveckling.

”Vi skapar utrymme för dialog och samarbete. Vi prioriterar det vi har gemensamt före det som skiljer oss åt, för att utveckla stabila och långvariga förbindelser.”

Bruno Rodríguez påminde om att Kuba och EU förra året höll de första gemensamma rådslagen och möten för att diskutera sådant som mänskliga rättigheter och ensidiga tvångsåtgärder.

I slutet av 2016 undertecknade Kuba och EU ett avtal om politisk dialog och samarbete, vilket markerade det officiella slutet på den s.k. gemensamma ståndpunkten om Kuba. Denna hade införts 1996 och villkorade närmandet till landet till frågor om mänskliga rättigheter, vilket Kuba förkastade då man såg detta som ett underordnande till USAs aggressiva politik och ekonomiska blockad.

 

Cubainformacion 190116

Cuba reitera interés en impulsar vínculos con Unión Europea