Colombia: Petro ombildar sin regering

Colombia
Colombias president Gustavo Petro Foto: wikimedia commons / Departamento Nacional de Planeación

Petro uppmanar ministrar att avgå efter bakslag för hälsovårdsreformen

Colombias president Gustavo Petro bad på tisdagen alla medlemmar i landets ministerkabinett att formellt avgå, kort efter att representanthusets sjunde utskott godkänt den rapport som regeringen lagt fram om hälsovårdsreformen.

Meddelandet kom efter att presidenten talat vid överlämnandet av mark i Zarzal, i departementet Valle del Cauca, där han sade att regeringen borde förklara sig i beredskapsläge för att arbeta med de lösningar som folket kräver.

”Jag anser att regeringen bör förklara sig i beredskapsläge, vilket innebär att regeringsteam bör arbeta dag och natt för att sänka livsmedelspriserna, ge mark till bönderna och få mer livsmedel sådda”, sade han och tillade att regeringen bör ha tjänstemän ”som känner för de fattiga” och inte sådana som innehar ett ämbete enbart för att ”få en lön” eller ”provisioner”, och som är kapabla att ”föra de enorma utmaningarna på landsbygden framåt”.

Samtidigt meddelade han att den politiska koalitionen i landets kongress [Historiska pakten] har spruckit. ”Den politiska koalition som man enats om har i dag avslutats genom beslut av vissa partiordföranden. Några av dem hotar majoriteten i sina egna partigrupper”, skrev han på sitt Twitterkonto.

Tidigare har Petro skällt ut Liberala partiets ledare César Gaviria för att han meddelat sanktioner mot liberaler som stöder hälsovårdsreformen.

Förslaget till hälsovårdsreform fick 10 röster för och 8 röster emot, vilket innebär att diskussionen och omröstningen om lagförslaget kommer att fortsätta. Den avgörande rösten tillhörde María Eugenia Lopera från Liberala partiet, trots Gavirias varningar.

Petro solicita la renuncia de sus ministros tras el revés de la reforma a la salud

Petro tillkännager en ny regering i Colombia

Colombias president Gustavo Petro tillkännagav på onsdagen ett nytt kabinett mitt i den politiska turbulensen i landet som uppstått efter att han dagen innan bett alla ministrar att avgå.

Åtta nya ministrar och höga tjänstemän ansluter sig till kabinettet för att hjälpa till att ”konsolidera regeringsprogrammet”, som kommer att ”ligga till grund för en rättfram och uppriktig nationell överenskommelse om att fortsätta att arbeta i hela samhällets tjänst”.

Petro tillkännagav detta på sitt Twitterkonto, där han presenterade följande ministrar:

Ricardo Bonilla, finans; Jhenifer Mojica, jordbruk; Luis Fernando Velasco inrikes; Guillermo Alfonso Jaramillo, hälsovård; Yesenia Olaya vetenskap; Mauricio Lizcano, informationsteknologi och kommunikation; och William Camargo, transport.

Dessutom kommer Carlos Ramón González att bli chef för presidentens kansli.

”Regeringsprogrammet fastställde en färdplan för att genomföra den förändring som miljontals colombianer röstade för”, förklarade Petro i det officiella uttalandet.

Förkastande
I texten beklagade Petro att hans tjänstemannagrupp, trots kabinettets engagemang för dialog och pakt, ”förkastades av vissa traditionella och etablerade politiska ledare”.

”Vi kommer att framhärda i vårt program och vår avsikt att uppnå breda nationella överenskommelser. Vi bekräftar på nytt vårt åtagande att alltid vara trogna det mandat vi har fått av folket”, tillade Petro.

Idag kallade presidenten till ett extra ministerråd efter att ha meddelat att koalitionen i den styrande Historiska pakten i tvåkammarparlamentet med partierna Liberal, Konservativ, U och Grön allians, vars viktigaste medlemmar inte stödde hälsovårdsreformen, har brutits upp.

Kontroversiell reform
Hälsovårdsreformen är ett av Petros viktigaste förslag, men den Historiska pakten har misslyckats med att få igenom den i parlamentet på grund av bristande partistöd.

Det lokala mediet CAMBIO kunde bekräfta att ”den första som lämnade president Petros kabinett” var den tidigare hälsoministern Carolina Corcho. ”President Petro ska ha erbjudit Corcho en annan position i sin regering, men hon ska ha vägrat”, tillade nyhetsportalen.

De gröna stöder Petro
Partiet Alianza Verde sade på onsdagen att ”den förändring som leds” av presidenten ”har stöd” av denna politiska organisation.

Cubadebate/RT  230427 /cv

Petro anuncia un nuevo gabinete en Colombia