Om den amerikanska drömmen från en otacksam kuban

Foto: pixabay

Kuba är inte Miami – om den amerikanska drömmen från en otacksam kuban

En kuban, som nyligen emigrerat till Miami, USA, skriver till en vän hemma i Kuba:

Min vän, trots våra olika ideologiska uppfattningar fortsätter jag betrakta mig som din vän. Jag ber dig publicera detta som kanske kan vara av nytta för någon landsman. Jag ber dig att inte nämna mitt namn och inte heller ge uppgifter som gör att jag kan identifieras. Det av tre skäl: inte oroa familjen, egen stolthet, men framförallt för att undvika förföljelse och lynchning som den kubanska diktaturen [dvs. den exilkubanska maffian] utövar mot kubaner som vi har här [i Miami]. Den är det värsta av allt.

Jag kom till USA som vilken som helst kubansk emigrant, full av förväntningar och aspirationer och med en extrem yankeemani, blind för allt positivt som mitt land uppnått. Till exempel de förmåner som det kubanska samhället erbjöd mig som bra och gratis hälsovård och en bra och gratis yrkesutbildning. Jag var övertygad om att jag inte hade något att tacka för.

Invandrarmyndigheterna höll mig i över en timme. Jag var rädd att inte få mitt vittnesmål godkänt men det verkade som jag agerade perfekt. De trodde mig och den största lögn som jag levererat i hela mitt liv. För i Kuba hade jag aldrig några problem med polisen, jag har aldrig varit på en polisstation, jag har inte ens fått trafikböter. 

Utanför myndighetslokalerna, och fortfarande nervös, lyssnade jag till en kvinna som berättade att hon fått godkänt men inte hennes man. Honom hade de fängslat med beslut om deportering till Kuba. Det gav mig min första chock, som jag undertryckte. De [USA] har den bästa underrättelsetjänsten i världen: hur är det möjligt att de inte skulle känna till att alla kubaner ljuger när de berättar om förföljelser i Kuba? Varför denna löjliga teater? Hur kan dessa tjänstemän avgöra om några ljuger och andra inte om de redan i förväg vet att vi alla ljuger? Skäms de inte över att vi som godkänns tycker att de är dumma i huvudet för att de låter oss blåljuga? Jag har inte sett något seriöst och objektivt ifrågasättande, bara denna löjliga fars. 

Andres Alvarez, Facebook 230416

 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72