De ekonomiska reformerna i Kuba ger resultat

La Habana. Foto: Ismael Francisco/ Cubadebate.

Kubas ekonomiska reformer ger resultat

Översynen av valutorna och de ekonomiska reformerna gör framsteg trots den intensifierade blockaden mot landet från USA.

En utvärdering har gjorts efter två och en halv månad efter att reformerna infördes 1 januari. De innebar en omvandling av Kubas ekonomiska och sociala liv som avskaffat de dubbla valutorna, etablerat en fast växelkurs på 24 kubanska pesos (CUP) på en dollar, infört en allmän lönereform och avskaffat obefogade gratisvaror och överdrivna subventioner.

Finans- och prisministern Meisi Bolaños noterade att denna omfattande och komplexa process också medför förändringar i mentaliteten. Hon underströk att medan effekterna av den ekonomiska strategin när det gäller priser bibehålls, så vidtar regeringen korrigeringar utifrån befolkningens uppfattningar.

Bolaños slog fast att i detta stadium av justeringar så modifieras så mycket som är möjligt som svar på krav och önskemål från arbetare, pensionärer och befolkningen i allmänhet.

Marino Murillo, ansvarig för att genomföra reformerna, sa att det viktigaste syftet med översynen är att rätta till produktpriser för att få en sundare ekonomi. Han framhöll också den svåra ekonomiska situation på grund av skärpningen av USA:s blockad i kombination med verkningarna av pandemin.

Prensa Latina 210313

Monetary overhaul makes progress in Cuba despite adversities

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72