De ljuger för att rättfärdiga nya aggressioner mot Kuba

I ett uttalande till pressen bekräftade biträdande chefen för USA-avdelningen på det kubanska utrikesministeriet, Johana Tablada, i onsdags eftermiddag att ”Kuba deltar inte med varken trupper eller mannar i militära operationer i Venezuela”.

”Det finns inga kubanska trupper i Venezuela. Det finns inga kubanska säkerhetsstyrkor i Venezuela. Kuba deltar inte med trupper eller militär personal i militära operationer i Venezuela. Detta förtal är en kränkning av Kubas folk, av Kubas regering, av folket i Venezuela och av det internationella samfundet, självständiga stater och det amerikanska folket som förtjänar att få veta sanningen.”

Tablada upprepade att Kubas regering under de senaste veckorna har rapporterat om en rad anklagelser, osanningar och förtal om vilken typ av samarbetsrelation som finns mellan Kuba och Venezuela, från ”en patologisk lögnare, den fd ambassadören John Bolton, som har en lång historia av konflikter med sanningen bakom sig” och idag är nationell säkerhetsrådgivare till USAs regering.

Hon påminde om att Bolton ljög om förekomsten av massförstörelsevapen i Irak och biologiska vapen i Kuba 2002, lögner som kostade honom posten som FN-ambassadör, eftersom hans eget parti i ett senatsförhör röstade emot honom. ”En sådan person borde inte tillåtas inneha ett offentliga ämbetet på en så hög nivå”, sa hon.

Den kubanska diplomaten sa att svärmen av anklagelser de senaste dagarna är avsedd att dölja misslyckandet för USA-regeringens fortsatta aggressionspolitik mot Venezuela och frustrationen efter det andra kuppförsöket mot Nicolás Maduros legitima regering. ”Målet är att dölja det verkliga stöd som finns i Venezuela för regeringen och den bolivarianska revolutionen och bristen på stöd till de självutnämnda eller förmodade ledare som utsetts av USA.”

Enligt Tablada försöker USA hitta det mest praktiskt sättet att införa och rättfärdiga nya aggressioner mot det kubanska folket, genom att säga att vi har 20 000 soldater i Venezuela och vi ingriper i deras interna angelägenheter, ”vilket även USAs regering vet inte är sant”.

Hon noterade att enligt samma mönster av fientlighet hotade USAs president Kuba med en ”total blockad” om ”trupperna” i Venezuela inte drogs tillbaka. ”Man kan inte dra tillbaka från Venezuela något som inte finns. Det här är ett respektlöst uttalande som döljer en grym natur när det gäller omfattningen som dessa åtgärder mot vårt folk kunde få.”

Johana Tablada sade att man i aviseringarna på sistone tycks glömma att i 60 år har det kubanska folket utstått detta system av ensidiga sanktioner och tvångsåtgärder som är historiens mest omfattande, komplexa och absurda, och att ”Bolton hallucinerar när han säger att hela världen stöder sanktionerna”.

Granma 190501

 

Mienten para justificar otras agresiones contra Cuba