De mänskliga rättigheterna under allt hårdare attack i Colombia

Colombias paramilitär mördar i maskopi med regeringen

Institutet för Utveckling och Fred, Indepaz, uppger att sedan fredsavtalet 2016 har 727 aktivister och människorättsförsvarare mördats i Colombia. Siffran stiger i stort sett varje dag. Det är detta land som är USA:s främsta bundsförvant och gendarm i Latinamerika och som är drivande för att ”hjälpa” till för att ”återinföra demokratin” i Venezuela.

Morden sker ständigt och nedan har vi bara nämnt några exempel.

Ännu en ledare för folkrörelser har dödats av lejda mördare i Colombia. Det är ursprungsbefolkningens organisation ONIC som bekräftat mordet på Carlos Biscué, från delstaten Cauca. Han attackerades av tungt beväpnade män när han befann sig i kretsen av sin familj. Carlos Biscué var jordbrukare, 30 år och tillhörde den etniska gruppen Nasa.

Medan landets president Ivan Duque turnerar i Europa för att kräva åtgärder mot Venezuela, fortsätter utrotningen av aktivister i Colombia. Någon dag tidigare mördades aktivisten Maria del Pilar Hurtado av paramilitärer. Och i samma veva fördömdes mordet på Uriel Piranga Valencia, också han ur ursprungsbefolkningen. Detta i södra Colombia.

En grupp beväpnade män trängde in i byn Brazo Izquerdo i provinsen Cordoba. De drev ihop invånarna och tog med sig ungdomarna Jader Polo och Jader Pertuz som mördades inför ögonen byborna. De mördade var båda 24 år och deltog i ett program för att ersätta kokaodlingar med produktion av livsmedel. Detta skedde någon dag efter mordet på Luis Fernando Velásquez, som också arbetade i samma program, men på en annan ort.

Osv.osv.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza varnade i söndags för att Colombias president Ivan Duque fortsätter att förespråka en statskupp i Venezuela. ”Medan Duque reser runt i världen för att uppmuntra en militärkupp i Venezuela så försämras situationen för de mänskliga rättigheterna drastiskt i Colombia. Kriget återkommer, folkliga ledare och tidigare gerillakämpar mördas så gott som dagligen. Mer droger och mer fattigdom produceras”, skrev Arreaza på Twitter.

Duque har rest till UK, Schweiz och Frankrike. I ett möte med Macron i Paris manade Duque till fortsatt ”diplomatisk instängning” av Venezuela och hävdade att lösningen för krisen i landet är ”ett sammanbrott för krigsmakten.” Duque tackade hjärtligt för Frankrikes stöd i inblandningen i Venezuelas angelägenheter. I London möttes Duque av demonstranter som höll listor på namnen på hundratals mördade aktivister. De krävde ett slut på det eskalerande våldet.

Våldet har en lång historia i Colombia. Nyligen uppgav människorättsorganisationer i landet att bara mellan 2003 och 2008 mördades minst 300 civila ur ursprungsbefolkningen i norra Colombia.

Den i USA baserade Felowship on Reconciliation har dokumenterat 6 863 fall av utomrättsliga avrättningar. Av dem begicks 5 763 mellan 2000 och 2010 under Alvaro Uribes presidentperiod. Under denne mördades minst två personer om dagen av landets polis och militär. New York Times avslöjade 18 maj en order från militära chefer att öka antalet och resultaten från sina operationer, vilket innebär fler mördade civila, som uppges vara gerilla. President Duque nekar till ordern, men samtidigt har en häxjakt inletts inom armén på dem som lämnat ut uppgifterna.

En stor del i det fortsatta högervåldet är de stora pengar som står på spel. Det finns de som tjänar på krig. CELAG skriver om detta i en rapport. Militärutgifterna i Colombia ökade från 2,2 procent av BNP 1990 (då Plan Colombia sjösattes med USA:s ledarskap) för att 2008 utgöra 5,7 procent av BNP. De företag som fick de största beställningarna var colombianska, israeliska och från USA. Den största importen från USA och Israel mellan 2001 och 2016 var målsökande bomber, missiler av typ Python, flygplan Kfir, bepansrade fordon Sand Cat, Hercules flygplan, helikoptrar, stridsvagnar och utrustning för lokalisering, enligt Stockholmsbaserade SIPRI. 2014 var importen drygt 119 miljoner dollar för att när fredsavtalet ingicks 2016, ha fallit till 73 miljoner.

Liberacion 190628, 190531