De största kritikerna av Venezuela är de största förbrytarna mot MR

Colombia

En årlig rapport om ”Försvarare av Mänskliga Rättighetsförsvarare som löper Risk 2017”, har tagits fram av ”Front Line Defenders”, och med medverkan av EU, Irlands och Sveriges regeringar. I FLD deltar ett nätverk av drygt 20 nationella och internationella organisationer. FLD arbetar för att dokumentera mord på människorättsaktivister sedan 1998, då FN antog Deklarationen om Försvarare av Mänskliga Rättigheter.

Det visar sig att 67 % av de politiska morden handlar om rätten till jord, ursprungsbefolkningars rättigheter och miljön. De flesta mord sker i samband med olika jätteprojekt som gruvbrytning.

62 % av morden har skett i Colombia, Mexiko, Brasilien, Guatemala och Honduras. Samtliga dessa länder är med i den s.k. Lima-gruppen, som bildades 2017 för att kritisera Venezuela. Det då man inte lyckats ena De Amerikanska Staternas Organisation, OAS, i ett fördömande mot Venezuela.

Det visar sig att Lima-gruppen inte har någon moralisk rätt att kritisera andra. De flesta och grövsta MR-brotten begås i deras egna länder.

Ser vi till Colombia har fredsprocessen nu stoppats då FARC får sina kandidater och aktivister mördade en efter en. Indepaz rapporterar att minst 23 ledare mördats redan i år. Av dem mördades fem av Colombias krigsmakt. Åklagarmyndigheten avslöjar att mellan 2017 och början på 2018 har 101 företrädare för sociala rörelser mördats i landet.

I Mexiko står statens våldsapparat och knarkkartellerna för en våldsspiral. Mellan augusti och oktober 2017 ”försvann” i genomsnitt en person var 90 minut, eller 1 411 människor på tre månader. Det är de senaste siffrorna från regeringskällor.

I Brasilien uppger FLD att 27 försvarare av MR mördats, medan CPT uppger siffran mördade bland sociala ledare och bönder till 65 år 2017. Förra året förekom också massakrer och massmord, som i maj förra året i Pau D´Arco, Pará, där polis och civila avrättade tio lantarbetare. När storgodsen tar över mer och mer mark, mördas jordlösa bönder.

Honduras skakas av massprotester efter presidentvalet som internationella observatörer och oppositionen hävdar kännetecknades av grovt valfusk. Efter fuskvalet har säkerhetsstyrkor och väpnade grupper mördat 31 personer som var knutna till protesterna.

Enligt Guatemalas Människorättsmyndighet så registrerades 328 attacker på människorättsaktivister från januari till oktober 2017. Av dessa mördades 52, varav 45 kvinnor. Så sent som förra torsdagen fann man två journalister, bundna till händer och fötter, och skjutna i huvudet. Det höjer antalet mördade journalister till 14 under de senaste 19 månaderna. 2016 mördades 9 journalister.

FDL anger 160 dödade i Venezuela, utan att specificera omständigheterna. De flesta skedde under oppositionens våldsamma protester mellan april och juli 2017. Det finns detaljerade uppgifter om dessa dödsfall som uppstod vid barrikader som oppositionen rest, anfall mot vårdcentraler och brännande till döds av förmodade chavister/ regeringsanhängare.

De stora medierna fördömer våldet i Venezuela, som de skyller på regeringen. Samtidigt är de väldigt tysta om det betydligt större antalet brott i andra Latinamerikanska länder.

Liberacion 180216