Demokraternas Joe Biden attackerar Trump från höger

Illustration: worker / Openclipart, modifierad av Joel Assarsson (CC0 1.0)

Joe Biden attackerar Trump från höger om Venezuela

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kritiserade Trumps uttalande förra veckan där denne sade sig vilja träffa Venezuelas president Nicolas Maduro. Det visar att USA:s imperialistiska politik är gemensam för demokrater och republikaner.

I en intervju sa Trump att han var öppen för ett möte med Maduro: ”Jag är aldrig emot möten”. Trump antydde samtidigt att han inte hade särskilt stort förtroende för den självutnämnde ”presidenten” Juan Guaido.

Som svar på Trumps uttalande twittrade Biden: ”Trump använder hårda ord om Venezuela men beundrar banditer och diktatorer som Nicolas Maduro. Som president kommer jag stödja Venezuelas folk och demokrati.”

Med denna tweet positionerar sig Biden till höger om Trump vad gäller politiken mot Venezuela. Det ligger i linje med hans långvariga stöd till imperialism och regimförändringar. Biden är stolt över sitt stöd till Juan Guaido och erkänner honom som Venezuelas legitime ledare, trots att han aldrig valts till president. Biden hyllar Guaidos ”ansträngningar att återställa demokrati”. Biden har vid flera tillfällen kallat Maduro för gangster och tyrann. Biden har också uppmanat för ökade multilaterala aktioner mot Venezuela.

Så i måndags, efter Bidens tweet, backade Trump från sina tidigare uttalanden. Nu sa Trump istället att han bara skulle träffa Maduro för att diskutera hur denne ska lämna makten. Trumps pressekreterare försäkrade journalister att Trump hade fullt förtroende för Guaido. Det i motsats till tidigare rapporter om att Trump refererat till Guaido som ”Venezuelas Beto O´Rourke”. [O´Rourke är en misslyckad presidentkandidat för demokraterna].

Alltså pressar Biden Trump från höger för att ytterligare skärpa den imperialistiska politiken mot Venezuela, mitt under pågående pandemi. Det här kommer uppepå det faktum att USA:s sanktioner har hårdnat under pandemin, vilket orsakar stort lidande och förödelse i Venezuela.

Som Angel Arias, en ledare för Workers League for Socialism (LTS) i Venezuela förklarade vid en demonstration i maj: ”Covid-19 har fördjupat folks lidande, regeringens auktoritära handlande och de kriminella imperialistiska sanktionerna. I Venezuela upplever vi en av de värsta kriserna i vår historia med utbredd hunger och fattigdom. Det är en kris som vi bara upplevt under de väpnade konflikterna på 1800-talet.”

Trumps linje har varit en av imperialistisk förstörelse. Försöket att störta den valde presidenten Maduro med den icke-valde Guaido har misslyckats. Sedan dess har flera försök att destabilisera regionen och störta Maduro gjorts. Framförallt genom alltmer omfattande sanktioner, men USA har också stöttat väpnade operationer för att få bort Venezuelas president. Trump har åtalat Maduro för knarksmuggling och senare försökte legoknektar från USA att genomföra en amatörmässig kupp i Venezuela. I det sammanhanget lovade utrikesminister Mike Pompeo att använda ”alla medel” för att få hem de tillfångatagna legoknektarna till USA.

Trump och Biden är eniga i försöken att få till en kupp i Venezuela. Detta är inte första gången Biden attackerat Trump från höger. I maj publicerade Biden en rasistisk och chauvinistisk annons där han anklagade Trump för att vara ”mjuk” mot Kina. Bidens imperialistiska ambitioner går långt utöver bara retorik – han har spelat en aktiv roll i att forma USA:s våldsamma utrikespolitik under hela sin karriär. Biden röstade både för kriget i Afghanistan och Irak och förordar USA:s militära inblandning över hela klotet. Han är en ihärdig försvarare av Israel och sionismen och stod bakom Obamas alla drönarmord.

Biden är ingen anständig människa. Han är en imperialist som i många fall står till höger om Trump. Han representerar ingen brytning med Trumps politik utan är bara en fortsättning på enigheten mellan de båda partierna som resulterat till lidande i både USA som utomlands. Väldigt lite skiljer de båda männen och ingenstans är detta tydligare än i deras hängivenhet för nordamerikansk chauvinism och imperialism. Som socialister måste vi vara anti-imperialister och kräva ett slut på USA:s våldspolitik i länder som Venezuela.

LeftVoice 200624

Biden Bashes Trump For Being Too Soft on Regime Change in Venezuela

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72

 

 

 

Biden Bashes Trump For Being Too Soft on Regime Change in Venezuela