WHO och PAHO hyllar Kuba i kampen mot Corona

"Tack Kuba, Leve Kuba", ropar den 57-årige kanadensiske turisten gång på gång efter friskförklaringen. Maikel Glofhestea var det första bekräftade fallet i Holguinprovinsen. ACN FOTO/Juan Pablo CARRERAS

WHO och PAHO framhåller Kuba i kampen mot Covid-19

Bägge organisationer berömmer den strategi som Kubas regering tillämpat både på nationell som lokal nivå i kampen mot Covid-19.

Representanten i Kuba för Panamerikanska Hälsoorganisationen PAHO och Världshälsoorganisationen WHO, José Moya, framhöll i tisdags, som talesperson för båda organisationerna, kapaciteten och effektiviteten i det kubanska hälsovårdssystemet för att möta Covid-19. Moya betonade den avgörande betydelse som primärhälsovårdssystemet spelar.

Tack vare den strategi som Kuba tillämpat har man omedelbart kunnat identifiera fall av coronavirus SARS-COV-2, efter att de första smittade i mars identifierades. Det har varit grunden för de senare framgångarna i att kontrollera pandemin, enligt experten.

Moya ansåg tillämpningen av molekylära prov i realtid (PCR) som mycket positivt. Såväl för de smittade som för deras kontakter. Likaså ser han positivt på de förebyggande åtgärderna, kontrollen och social distansering.

Den peruanske epidemiologen preciserade att dessa faktorer fungerat bra för att kontrollera viruset och har gjort det möjligt att fortsätta med epidemiologiska observationer och medicinsk behandling av påverkade grupper.

Moya nämnde speciellt hur specialister från Hälsovårdsministeriet och de högsta politiska ledarna varit närvarande i medierna och informerat folket om hanteringen av pandemin.

Slutligen framhöll representanten för WHO och PAHO det förtjänstfulla och det avgörande arbetet av den kubanska vetenskapen i kampen mot Covid-19.

[Fram till 1 juli har 2 348 personer smittats; 2 218 av dem är friskförklarade; 86 har dött. Bara ett nytt dödsfall de senaste veckorna].

Telesur 200630

OPS y OMS destacan enfrentamiento de Cuba ante la Covid-19

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72