Den exilkubanska maffian fortsätter styra Miami

Foto: Greg Getten (CC-0)

Den exilkubanska maffian fortsätter styra Miami

I Miami är frågan om Kuba inblandat i det mesta. Nu gäller det stadens polischef. I veckan hamnade polisfacket och kommunfullmäktige i en dispyt med polischefen Art Acevedo, rapporterar NBC News.

Acevedo är född i Havanna men har vuxit upp i Kalifornien. Han har en framgångsrik karriär bakom sig, bland annat som polischef i Austin och Houston, Texas. Han rekryterades av Miamis borgmästare Francis Suarez i april för att leda stadens polisstyrkor. När han anställdes hyllades han lyriskt av borgmästaren som ”polischefernas Michael Jordan”. 

Acevedo har en framtoning som en ”progressiv genomdrivare av lagen”, enligt NBC. Det innefattar stöd till vapenkontroll och reformer i poliskåren för att minska den oproportionerliga inverkan av ”dåligt polisarbete” bland afroamerikaner. (Läs misshandel och övervåld mot svarta). 

Den nye polischefen började röja upp i Miamis poliskår. Acevedo bad USA:s justitiedepartement att denna skulle kontrollera hur Miami hanterade olika frågor och också undersöka en rad tillfällen när polisen använt övervåld. Han avskedade två höga poliser och degraderade andra. Han drog på sig missnöje från vissa när han krävde Covid-vaccinering av poliserna. 

Det gick inte lång tid förrän Acevedo retade upp den trio av kuba-amerikaner som styr Miami. Acevedo anklagade ledamöter i kommunfullmäktige för att blanda sig i polisens affärer. Polisfacket rapporterade att några poliser ”inte känner förtroende för Acevedos ledarskap.”

Men det som utlöste den största ilskan mot Acevedo och som ledde till att han sparkades var när han krasst konstaterade att ”en kubansk maffia styr Miami”. Efter sex månader i tjänsten var det kört för Acevedo. Man kritiserar inte den kubanska maffian i Miami ostraffat. Acevedo fick sparken efter att ha fördömt korruption och existensen av en ”kubansk maffia”. Maffian visade vem som bestämmer och fortsätter styra staden, en av de fattigaste i USA med enorma sociala problem. Men det som framförallt kännetecknar denna maffia, förutom dess korrupta affärer, är dess besatthet av att störta Kubas regering. 

Cuban Central Team 211001, El Comercio 211012, Cubadebate 211005

Jefe policial de Miami fue despedido tras denunciar la existencia de una “mafia cubana”

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0