Den stora årliga bokmässan i Havanna invigd

Bokmässan i Havanna. Foto: Cubadebate

Den årliga bokmässan i Havanna invigd

Den 32:a internationella bokmässan i Havanna inleds på torsdag i fästningen San Carlos de la Cabaña och pågår till den 25 februari, med Brasilien som årets hedersgäst.

Enligt ordföranden för Kubanska Bokinstitutet (ICL), Juan Rodríguez Cabrera, kommer allmänheten att kunna njuta av fler än tusen titlar, både fysiska och digitala. Samtidigt kommer mer än tre miljoner exemplar att finnas tillgängliga i hela Kuba.

Besökare på bokmässan i Havanna. Foto: Cubadebate

Efter att evenemanget kulminerat i huvudstaden kommer det att flyttas till landets västra delar från 6 till 10 mars; centrala delar från 13 till 17; och till de östra från 20 till 24 mars.

Mer än 65 brasilianare kommer att delta i mässan med fler än 6.000 böcker, av vilka många kommer att doneras till kubanska institutioner och samhällen. ICL:s vice ordförande Josué Pérez Rodríguez förklarade att den sydamerikanska nationen kommer att ta med sig viktiga personer till evenemanget. Så är fallet med den kände befrielseteologen Frei Betto och Conceição Evaristo, en av landets stora poeter.

Bland nyheterna i denna upplaga finns läsrummen, som kommer att finnas över hela landet. ”Det kommer att vara en gynnsam ram för utbyte och en viktig stimulans för det nationella programmet för läsning”, sade Rodríguez Cabrera.

”Kuba håller sina 186 förlag öppna, och dess territoriella förlagssystem har införlivat produktionen av digitala böcker, och ser det som en möjlighet eftersom den digitala boken färdas i en hastighet och på avstånd som den fysiska boken inte kan”, tillade han.

Enligt vice ordföranden är programmets utformning baserad på temat för årets upplaga ”Läsning bygger identitet”.

”Detta är ett åtagande från en nation som vill visa världen att dess bokfestival genomförs, trots alla svårigheter. Det kommer inte att saknas engagemang och jag är säker på att vårt folk kommer att följa oss i detta viktiga kulturella evenemang”, betonade ordföranden för landets bokinstitut.

Telesur 240214

Comenzará XXXII Feria Internacional del Libro de La Habana

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72