Den störste knarkkonsumenten friar den störste producenten

Nu när USA:s utrikesminister Pompeo befinner sig på rundtur i Venezuelas grannländer, tyckte vi det var lämpligt att publicera nedanstående notis från Latinamerikakännaren Dick Emanuelsson.

Pompeo, som utan att inse det ironiska, horribla, häpnadsväckande och hårresande i det han sa, yttrade nyligen: ”Inget land gör så mycket för de mänskliga rättigheterna som USA, både hemmavid och utomlands.”

Han gullar nu med Colombias president Ivan Duque. Ett land där det bara i år begåtts 60 massakrer; där det under ett par dagar dödades 13 personer  under protester mot just polisvåldet; där knarkmaffia, paramilitär, överklass och regering samverkar; där människorättsföreträdare, sociala ledare, ursprungsbefolkning, fackliga ledare, f.d. gerilla och vänsterpolitiker mördas på löpande band. Det är det landet Pompeo hyllar och som USA har som närmaste bundsförvant i Latinamerika

Den störste konsumenten av knark frikänner den störste producenten

Trump och USA sätter betyg på stater som de godkänner eller underkänns i drogbekämpningen.

Det är minst sagt ett ironiskt och tragikomiskt spektakel om det inte vore för de konsekvenser det har.

I USA finns 27 miljoner drogmissbrukare på sammanlagt 325 miljoner invånare. Det vill säga åtta procent (8%) är narkotikamissbrukare. Var 19:e minut avlider en USA-medborgare av heroin. Den ekonomiska kostnaden för detta missbruk räknas till 442 miljarder dollar per år. En jämförbar siffra är utgifterna för diabetessjuka som kostar samhället 240 miljarder dollar.

Men Trump anser sig ha moralisk rätt att dela ut Bannbullor och Stipendium om hur världens regeringar sköter sig i frågan.

När Plan Colombia beslutades 1999 i USA sas det att den skulle bekämpa kokabuskodlingarna och den kemiska processen med kokainframställningen. Cirka 110 000 hektar hade odlats upp med kokabuskar. Men det var de colombianska bönderna, övergivna av staten och med allt mindre jordbruksarealer att odla på, som drabbades. Den nyliberala jordbrukspolitiken koncentrerar marken i få händer, där nu också gruv- och energiintressen har lagt beslag på miljoner hektar från bönderna som fördrivits från sina marker av de inhyrda paramilitära dödsskvadronerna.

I dag, efter 20 år av Plan Colombia, är arealen med kokabuskar uppe i 200 000 hektar, alltså närmast en fördubbling sedan USA började ”hjälpa till” med knarkbekämpning. Trumps ”gendarm i Anderna”, Ivan Duques statsterroristiska regim i Bogota, får godkänt av Trump. Det medan Venezuela, där det enligt FN:s rapporter inte finns en enda hektar med kokabuskar, stämplas som en av de viktigaste transitlederna för kokainet till USA. Trots att 83 procent av det producerade kokainet i Colombia exporteras från Colombias Stillahavskust.

Det föranledde Diosdado Cabello, ledare för Venezuelas statsbärande socialistparti PSUV att gissla Trump:

– Det är otroligt att USA ger Colombia godkänt i kampen mot drogerna, det är ett riktigt dråpligt skämt; ”antidrog-Colombia”! Den störste konsumenten av droger sätter betyg på den störste producenten av droger i världen! Ironiserade Cabello i sitt program ”Con el mazo dando”, ”med ett klubbslag”.

Han karaktäriserade Ivan Duque som ”narko-president” Nr. 1 i världen som i dag förmodligen är lugnad efter att storebror gett honom godkänt, åtminstone för i år.

I Latinamerika har USA:s antinarkotikaorgan DEA döpts om till ”Världens största kartell”. I fallet Honduras har narkotikatransporterna ökat sedan den USA-stödda militärkuppen 2009 och i takt med att antalet DEA-agenter ökade, men även det allt större antal agenter från colombianska motsvarigheter som anlänt till den centralamerikanska nationen. Den enda staten i Centralamerika som varit mycket framgångsrik i narkotikabekämpningen är Nicaragua, enligt den förtäckta CIA-webbportalen InSight Crime. Men Trump och den lokala högeroppositionen vill ha ekonomiska sanktioner mot sandinistregeringen eftersom den vägrar underordna sig Vita Husets politik.

Dick Emanuelsson

Con El Mazo Dando – Programa 311

YOUTUBE.COM

Con El Mazo Dando – Programa 311

Dick Emanuelsson 200917

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).