Den venezolanska flyktingkrisen?

Att störta Venezuelas demokratiskt valda regering har högsta prioritet för USA.

Humanitära flyktingkriser tystas ner ibland (Yemen, Burma, Irak, Centralamerika/ Mexiko), medan den blåses upp i andra fall i politiskt syfte. Venezuela är ett tydligt exempel på detta.

Enligt International Organisation for Migration, IOM, så har flyktingströmmarna i världen varit relativt konstanta de senaste åren. Enligt IOM är en person av 30 migrant, dvs. 244 miljoner av planetens 7,3 miljarder människor. De länder som har flest människor som bor utanför sitt födelseland är Indien, Mexiko, Ryssland, Kina, Bangladesh, Pakistan, Ukraina, Filippinerna, Syrien, Storbritannien, Afghanistan, Polen, Kazakstan, Tyskland, Indonesien, Rumänien, Egypten, Turkiet, USA och Italien. Bakom detta ligger dels olika kriser, dels att vissa av länderna har väldigt stora befolkningar. Vad gäller länder från vilka flest har flytt hittar vi Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Somalia, Sudan och Demokratiska Republiken Kongo.

Länder som tagit emot flest flyktingar är Turkiet, Pakistan, Libanon, Iran, Uganda och Etiopien.

I Latinamerika har Mexiko flest emigranter, fler än övriga kontinenten sammanlagt. Mexiko följs av Colombia, Brasilien och El Salvador. Guyana, på 19e plats i antal utvandrade, har nästan 60 procent av sin befolkning utomlands. Från Jamaica har 38 % av befolkningen utvandrat, El Salvador 24 %, Paraguay 13 %, Dominikanska Republiken 12 %. Venezuela då? Jo, det hamnar på 19e plats på knappt 3 procent av befolkningen.

Enligt IOM är alltså Venezuela varken landet med flest utvandrade, varken i antal eller i procent av befolkningen. Verkligheten ska inte döljas: den venezolanska utvandringen är viktig och av nytt datum.

Ett ekonomiskt krig pågår från USA och högerregeringar mot Venezuela. Trots det ger den venezolanska staten 5,6 miljoner colombianer, liksom en halv miljon peruaner och 400 000 ecuadorianer, samma rättigheter som venezolaner. Så har en av fem bostäder av de två miljoner som byggts inom bostadsprojektet Mision Vivienda överlämnats till colombianska familjer. Det blir 438 110 lägenheter.

17 % av alla medicinska konsultationer i den offentliga sjukvården görs av colombianska medborgare. Det är lätt att kontrollera då Venezuela givit alla dessa miljontals invandrare uppehållstillstånd och de som sökt får bli venezolanska medborgare. Trots alla dessa invandrare har inte Venezuela utlyst någon humanitär katastrof eller bett om pengar från USA eller internationella organisationer. Tvärtom är Venezuela sedan fem år utsatt för en fruktansvärd finansiell blockad som inte låter det köpa nödvändighetsartiklar till befolkningen. Det trots att det finns resurser för att betala. Dessutom har offentliga fonder, som tillhör venezolanerna, frusits i olika banker. Därmed har man gjort folket till gisslan till finansiella institut i USA och Europa.

En del regeringar i regionen tillämpar en diskriminerande politik och avvisar t.ex. fattiga dominikaner och haitier, medan de låter utbildade medelklassvenezolaner stanna.

Medierna spelar en viktig roll i att förtiga eller förminska migrationen från vissa länder, medan de blåser upp den venezolanska, i en samordnad och absurd kampanj. De undanhåller medvetet fakta som att för varje venezolan i Colombia, finns det nio colombianer i Venezuela.

Mest avslöjande är kanske det arbete som IOM gjort vid gränsen mellan de båda länderna i samarbete med Colombias utrikesdepartement. Här visar det sig att under perioden gick 224 804 personer över gränsen från Venezuela till Colombia. 252 565 gick i den andra riktningen. Det var alltså fler som gick från Colombia till Venezuela än tvärtom! Samma studie visar att 69 % av de som kom till Colombia planerade att återvända till Venezuela samma dag. Bara 5 % planerade att stanna i Colombia och 3 % ville fortsätta till tredje land. 52 % av de som korsade gränsen gjorde det för att göra inköp i Colombia och 14 % arbetade där.

Ytterligare ett väl dolt och avslöjande faktum, som också visade sig vid ovan nämnda undersökning av IOM i samarbete med colombianska myndigheter, är att två av tre som reser från Venezuela till Colombia är colombianer som beslutat sig för att återvända hem. Att dölja detta är att likställa med lögn.

Pablo Siris Seade, Liberación 180907 (nedkortat)