Det dödliga viruset och den kapitalistiska egoismen: Fallet USA-Paraguay-Kuba

Kubas covid-vacciner Soberana & Abdala
Foto: Radio Habana Cuba

Det dödliga viruset och den kapitalistiska egoismen: Fallet USA-Paraguay-Kuba

När USA överger och vänder ryggen till sina politiskt allierade när de som bäst behöver ”Husbonden i Norr”, vänder dessa sig i stället till Kuba för att köpa in kubanskt anti-Covid-vaccin. Paraguay är det senaste landet som vill köpa in kubanskt vaccin, något som nu har börjat appliceras i Kuba.

Det smått okända Paraguay är en av USA:s främsta allierade på kontinenten. Under militärdiktaturen och general Alfredo Stroessner (1953-1989), som störtades av de egna militärerna, utgjorde USA-ambassaden en pålitlig allierad till den fascistiska diktaturen som var en av de blodigaste i Sydamerika. Under den av Nixon&Kissinger skisserade ”Operation Condor” greps, torterades, försvann och avrättades tusentals människor i Paraguay.

Och landet fortsätter vara en allierad till USA, efter en kort period med den progressive presidenten Fernando Lugo som avsattes i en högerkupp 2012. Men när till och med landets försvarare av USA-imperialismen nu känner att viruset allt mer närmar sig den egna eliten, handlar det om att skaffa sig nya, om än må vara ”taktiska allierade”, i den obönhörliga kampen mot coronaviruset, nu dessutom än mer aggressivt i sin brasilianska variant.

Därför tog landets kongress, via sin ordförande Oscar Salomon, initiativet till en träff med den kubanske ambassadören i Paraguay, Raul Gortázar, för att diskutera utvecklingen av forskning om vacciner på ön och den dosbrist som Paraguay står inför. Salomon uppgav också att ”han kommer att skicka en `brådskande not´ vädjan till sin motsvarighet i Kubas Nationalförsamling, Esteban Lazio, för att påskynda förfarandena för att erhålla kubanska vacciner eftersom Kuba har fem kandidater, varav två befinner sig i den tredje och sista fasen av kliniska prövningar för att utvärdera deras effekt”, så som den spanska nyhetsbyrån EFE rapporterade för sex dagar sedan.

– Paraguay behöver omedelbart vacciner och vi har beslutat att vidta åtgärder i frågan. Vi kommer att kommunicera med vår motsvarighet i den kubanska Nationalförsamlingen och vi kommer att begära deras stöd för att påskynda denna procedur, sa den paraguayanska kongressens ordförande Oscar Salomon till medierna efter mötet med den kubanska ambassadören. Samme Salomon underströk kvaliteten på kubanska vacciner, med Soberana 02 och Abdala som befinner sig i de mest avancerade stadierna av processen.

Den kubanska ambassadören å sin sida uppgav för pressen att hans land är villigt att ”stödja Paraguay i största möjliga utsträckning”.

Paraguay har gjort upp kontrakt för att köpa in 4,3 miljoner AstraZeneca-vacciner genom Covax-mekanismen. Men hittills har landet bara fått 36 000 doser och väntar fortfarande på att det återstående antalet doser ska anlända. Uppenbart är att AstraZeneca har problem att kunna producera det antal som flera länder har begärt, medan EU:s toppar hotar det transnationella svensk-brittiska företaget för att inte leverera i tid och i första hand till EU:s medlemsstater. EU följer därmed Trump&Biden-administrationernas egoism som talar om att ”först vi, sedan vi och kanske längre fram de andra”, det vill säga länderna i tredje världen som förnekas vaccinet.

Att de multinationella läkemedelsbolagen i första hand slår vakt om sina profiter och inte vill släppa på patentet för att producera vaccinet i tredje land, är ytterligare en bekräftelse på att den kapitalistiska girigheten är beredd att gå över miljoner lik för att försvara bolagens vinster. Och de får stöd av regeringarna i EU och USA som stöder sina multinationella läkemedelsbolag framför mänsklighetens behov av ett vaccin för att stoppa döden på planeten!

Och det makabra är att Paraguay, denna USA-allierade, har fått viss tillgång till vacciner där de flesta av dem som hittills erhållits kommer från donationer från Chile, Förenade Arabemiraten och Indien. Men inte en enda dos från USA eller EU.

Den spanska nyhetsbyrån EFE uppger även att Paraguays utrikesminister, Euclides Acevedo, i förra veckan träffade landets ambassadör på Kuba, Bernardino Cano, för att få tekniska rapporter om utvecklingen av vacciner och analysera möjligheterna att köpa, när de väl har godkänt av WHO. Cano framhöll att teknikerna från hälsovårdsministeriet skulle läsa rapporterna denna vecka för att studera kubanska vacciners livskraft och, om de ger sitt samtycke, gå vidare till inköp av vacciner hos den kubanska regeringen. Dessutom förväntas utrikesministeriet och hälsoministeriet ha samtal med Havanna den här veckan.

Paraguay har sju miljoner invånare och sedan den 11 mars 2020 har landet registrerat 250 165 smittade och        5 313 dödsfall. (Kuba har drygt 11 miljoner invånare, fram till 27 april registrerat 102 441 smittade och 598 dödsfall). 

Dick Emanuelsson, 210425

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)